Kultura

Za Vodnikovo domačijo od danes skrbi inštitut Divja misel

sta/mv
1. 5. 2015, 09.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Upravljanje Vodnikove domačije z današnjim dnem uradno prevzema Inštitut za neprofitno komunikacijo Divja misel. Kmalu se bodo lotili več projektov, med prvimi bo stalna postavitev Knjižnice pod krošnjami. Rdeča nit njihovega programa bo knjiga, pisanje in pripovedovanje. Ena od prednostnih nalog bo tudi skrb za Vodnikovo dediščino.

Na Vodnikovi domačiji nameravajo med drugim urediti sobo, namenjeno vsem, ki pišejo - pisateljem, pesnikom, prevajalcem, novinarjem, na domačiji pa bo svoje prvo stalno mestno našla tudi Knjižnica pod krošnjami. Med drugim se obeta prostor, kjer bodo obiskovalcem na voljo časopisi, revije in knjige. Ob torkih dopoldne bodo pripravili srečanja s starejšimi bralci.

Njihov partner je Društvo slovenskih pisateljev, ki bo v hiši predstavljal projekt Slovenska pisateljska pot, v katerega je vključena tudi Vodnikova domačija.

V skrbi za Vodnikovo dediščino načrtujejo prenovo stalne razstave, ki jo bodo postavili s strokovnima partnerjema Mestnim muzejem Ljubljana, ki skrbi za Vodnikovo zbirko, in Inštitutom za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Z Andrejem Rozmanom - Rozo pa so se dogovorili, da bodo v letu 2016 pripravil stalno hišno predstavo o Vodniku.

Ob koncu šolskega leta načrtujejo knjižni festival za otroke, jeseni pa bodo pripravili razstavo ob 70-letnici Cicibana. V sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje načrtujejo razstavo s področja knjižne tipografije.

Za vizualni program oziroma Galerijo pri kamniti mizi bo odgovorna Petja Grafenauer. Program se bo osredotočal na ilustracijo ter na presečišča besed in podob.

Prvi dogodek bodo pripravili 14. maja. V sklopu projekta Moje ulice - zbiranja spominov na življenje v Ljubljani bodo starejši Ljubljančani obujali svoje spomine.

Inštitut Divja misel je Mestna občina Ljubljana za programsko upravljanje Vodnikove domačije za pet let izbrala prek razpisa.

Od leta 2012 do sredine aprila je na Vodnikovi domačiji deloval Center sonoričnih umetnosti pod umetniškim vodstvom Hanne Preuss.