Film

Zvezdnik s premajhno rokavico

D.K.
14. 4. 2024, 23.13
Posodobljeno: 14. 4. 2024, 23.27
Deli članek:

Končala se je tudi življenjska pot O. J. Simpsona, športnika, igralca, znanega po obtožbi za umor bivše žene in njenega ljubimca.

Profimedia
Z Drugo ženo Nicole Brown, leto pred ločitvijo in tri leta, preden jo je spravil na drugi svet.

Orenthal James Simpson, bolj znan kot O. J., se je rodil 9. julija 1947 v San Franciscu. Oče Jimmy je bil kuhar in varnostnik, mama tajnica. Oče je bil tudi znani »drag queen« na tistem območju in je 1986 umrl za AIDS-om. Težavni najstnik, ki ga je večkrat obravnavala policija, je v srednji šoli Galileo začel igrati ameriški nogomet. Kljub talentu, ga zaradi slabih ocen ni poiskala nobena univerza, na koncu je pristal v City Collegeu v rodnem mestu in po prvih uspehih ga je prevzela Univerza južne Kalifornije.

Nogometaš

Visoki temnopolti igralec na poziciji tekača je hitro opozoril na svoj talent, 1967 so osvojili ameriški naslov med univerzami, v času študija je bil tudi odličen tekač na 100 metrov. Na izboru NFL 1969 so ga potem izbrali kot prvega, od 1969 do 1977 je igral za Billse iz Buffala. 1973 mu je pripadel laskavi naziv najboljšega igralca in tudi najboljšega ofenzivnega igralca NFL, od 1972 do 1976 je bil petkrat uvrščen v prvo ekipo, 1969 je zaigral na Allstar tekmi. 1977 je večino sezone zaradi poškodbe presedel na klopi. Billsi so ga na začetki 1979 zamenjali v njegovo domače mesto k San Francisco 49ers, kjer je igral dve sezoni. Še vedno so ga pestile poškodbe, zato je decembra 1979 odigral svojo zadnjo tekmo in se upokojil.

Profimedia
Po skoraj devetih letih v zaporu zaradi oborženega ropa so ga jeseni 2017 pogojno izpustili na prostost.

Igralec

Simpson je začel igrati, ko je bil še na Univerzi in je prvič nastopil brez podpisa v epizodi kriminalistične serije Dragnet. Sam se je izogibal vlogam, ki bi ga prikazale kot črnca v problematični sliki, raje se je držal stranskih vlog, če se je le dalo in na snemanju preučeval velike igralce kot sta Lee Marvin in Richard Burton. Leta 1975 je posnel televizijski oglas za Hertz, ki mu je vsekakor pomagal pri novih vlogah. V času NFL se je pojavil v seriji Korenine, pa v filmih kot so Goreči križ (1974) z omenjenima velikanoma, pa Peklenski stolp (1974), Kasandrin most (1976) in Capricorn One (1978). Leta 1979 je ustanovil svojo produkcijsko podjetje Orenthal, kjer so snemali družinske filme kot Goldie in boksar (1979). Simpson o igralski karieri ni resneje razmišljal, dokler ni snemal Gorečega križa. Nastopil je tudi v drugi sezoni Saturday Night Live in vodil eno oddajo v tretji.

Njegova najbolj znana vloga je vloga detektiva Nordberga v vseh treh delih Gole pištole (1988, 1991 in 1994) ob Leslieu Nielsenu, Priscilli Presley in Georgeu Kennedyju. Simpson je bil predviden tudi za vlogo prvega Terminatorja 1994, medtem ko bi bil Schwarzenegger junak Kyle Reese, James Cameron pa se je potem odločil drugače, brez da bi Simpson sodeloval v filmu. Ob svoji filmski karieri je Simpson komentiral v oddaji Monday Night Football in v prenosih lige NFL na NBC.

Profimedia
Z Jamesom Brolinom, Samom Watersonom in O.J.Simpsonom v zlaganem pristanku na Marsu, Capricorn One (1978).

Prekliči U za Umor

1994 je posnel dvourni pilot za pustolovsko serijo Frogmen v podobni maniri kot je bila serija A-Team, ki se je končala tega leta. Pilot je bil končan prav nekaj mesecev, preden je O. J. Simpson postal slaven zaradi ene druge reči – obtožen je bil dvojnega umora. Medtem, ko se NBC še ni odločil, ali bi kupil serijo, je Simpsonova aretacija olajšala odločitev. Kopijo pilota je med drugim na njegovem domu našla policija, vendar je ni uporabilakot dokazno gradivo, čeprav v filmu Simpson izkazuje kar nekaj znanja, med drugim drži ženski na vratu nož. Čeprav bi NBC ob drugačni slavi Simpsona lahko pilota prikazal kot neodvisni film in med igralčevo publiko zaslužil kar nekaj denarja, se iz obzirnosti niso odločili za to.

Profimedia
Slavna detektivska trojica iz Gole pištole.

Nedolžen

Leta 2006 je Simpson, neomadeževan, začel snemati oddajo s skrito kamero in potegavščinami z naslovom Juiced, v kateri se norčuje tudi iz svojega pregona iz 1994. Juiced je na koncu izšel kot special na DVD-ju.

Ne poveličujte me

Malo po polnoči 13. junija 1994 so na dvorišču hiše v Brentwoodu v Los Angelesu, v kateri je živela Nicole Brown Simspon, našli njeno truplo in prijatelja Rona Goldmana, oba zabodena do smrti. O. J. Simpson je bil med osumljenimi in se je zagovarjal, da je zvečer 12. junija doma čakal na limuzino, ki bi ga odpeljala na letališče za let v Chicago. Po zbranih dokazih je policija izdala nalog za aretacijo. Simpson se je dogovoril s svojimi odvetniki, da se bo dopoldne 17. junija predal policiji, a se tam ni pojavil. Pozneje so televizije prenašale pregon belega Forda Bronca na avtocesti 405. Avto je vozil njegov prijatel Al Cowlings, ki je povedal, da je Simpson s pištolo na čelu grozil, da se bo ustrelil, če ga ne odpelje v Brentwood. Med pregonom je njegov odvetnik objavil poslovilno pismo, v katerem je O. J. Simpson rekel, da naj ne žalujejo za njim, izgubljenim človekom, ampak se spominjajo njegovega pravega lika. Policijske postaje so prekinile prenos finala NBA in v živo prenašala dogodek pred kar 95 milijoni gledalcev. Policisti so ga ustavili in aretirali ob 9. uri zvečer.

Profimedia
Rokavica ni prav - kronski dokaz, zaradi česar O. J. Simpson ni bil obtožen dveh umorov.

Rokavica mi ni prav

Sodni proces za dva umora je potem trajal od januarja do oktobra 1995. Allstar odvetniška ekipa in številne napake z dokazi so Simpsonu uspeli pomagati, da je bil spoznan za nedolžnega, čeprav je bila kri obeh umorjenih najdena v njegovem avtomobilu. Na kraju zločina so našli okrvavljeno rokavico, drugo pa v Simpsonovem stanovanju. Odvetniki so trdili, da je rokavica premajhna in ne gre na Simpsonovo roko, sodnik je menil, da je to zaradi tega, ker Simpson ni jemal svojih zdravil proti vnetju. Po vseh kolobocijah si je potem Simpson na sodišču skušal nadeti očitno premalo rokavico, kar je bil tudi ključni trenutek sojenja. Razglasitev sodbe 3. oktobra je spremljalo 100 milijonov ljudi, Simpson je bil po 474 dneh v priporu izpuščen. Vsi, ki so ta dogodek spremljali, vemo, da je bil možakar kriv kot ovinek, a so zmagale proceduralne napake. Na civilnem sojenju 1997 je bil Simspon spoznan za krivega in je moral plačati 33 milijonov odškodnine, sam je imel 3-krat manj premoženja.

LA Times
S prvo ženo in hčerko Arnelle 1970.

Kriva pota

Simpsonovim težavam seveda še ni bilo konca – 2007 je imel 1,44 milijonski davčni dolg do Kalifornije. Sam je skušal zaslužiti tudi na slavi svojega procesa in je pod svojim imenom želel prodajati spominske kartice, oblačila, kovance, kar pa je sodišče, ki ni registriralo blagovne znamke z njegovim imenom, ni omogočilo. Aretiran je bil tudi 2001 v Miamiju, ko je pretepel motorista, za kar mu je grozilo 6 let zapora. Njegov dom na Floridi so redno obiskovali policisti, zaradi suma pranja denarja, prisvajanja TV signala in podobnih neumnosti. 2006 bi morala iziti knjiga Ali sem to storil?, v kateri Simpson popisuje, kako bi ubil bivšo ženo in njenega prijatelja. Vse napisano v slogu »če«, vseeno pa knjiga zaradi ogorčenosti javnosti potem ni izšla. 2007 se je pojavil tudi pri oboroženem ropu spominkov iz hotela v Las Vegasu, sam se je zagovarjal, da so bile tam reči, ki so bile pred tem ukradene njemu. Po še enem kompliciranem procesu je bil Simspon 2008 obsojen na 33 letzapora, 9 let pogojno. Oktobra 2012, ko so ponovno odprli primer, ker naj bi bilo sojenje šlampasto, je še vedno obsedel zaradi posedovanja orožja. Nekdanji športnik in igralec je iz zapora prišel pogojno 1. oktobra 2017 po skoraj devetih letih.

LA Times
Slavni pregon belega Bronca 17. junija 1994. Za volanom je Simpsonov prijatelj Al Cowlings.

Zadnja obsodba

Simspon je lani maja sporočil, da ima raka na prostati in povedal, da verjame, da ga bo premagal. Dva tedna pred smrtjo je odpovedal podpisovanje spominkov zaradi slabe počutja, umrl je za posledicami bolezni 10. aprila letos, star 76, na domu v Los Angelesu.

Družinske vezi

Poročen je bil dvakrat, od 1967 z Marguerite Whitley, imela sta tri otroke, najmlajši Arnel se je utopil v bazenu leta 1979, star le dve leti. 1977 je spoznal natakarico Nicole Brown. 1979 se je ločil od prve žene in se 1985 poročil z Brownovo, imela sta dva otroka, zakon je trajal sedem let, policija pa ju je redno obiskovala zaradi družinskega nasilja. Kako se je zgodba končala 1994, pa že vemo.