Zgodbe

Slovenija na muhi Putinove kibernetske vojske

Vasja Jager
9. 4. 2024, 07.00
Deli članek:

Z nedavnim obsežnim valom napadov ruskih hekerjev na vrsto pomembnih institucij in podjetij je naša država dokončno postala eno od bojišč svetovnega spopada, ki že več let divja po neskončnih prostranstvih interneta.

Shutterstock
Odkar je s krasnim novim spletom povezan že vsak kavni mlinček, ima digitalno vojskovanje čedalje večji učinek

Pred velikonočnimi prazniki je dobršen del slovenskega državnega aparata, pa tudi gospodarstva, naenkrat mrknil – ne dobesedno, temveč digitalno, kar je dandanes skoraj isto. »Stran trenutno ni dosegljiva,« je pisalo na spletiščih, prek katerih država in podjetja komunicirajo z državljani ter preko katerih tudi izvajajo storitve. Zemljiška knjiga? Mrknila! Stran za izdajanje in potrjevanje digitalnih potrdil? Mrknila! Vozni red na ljubljanskem letališču? Mrknil! Čakajte, čakajte, kje pa je Policija? Mrknila! Nedosegljiva so bila vsa spletišča s končnico gov.si, kar pomeni celotna vlada z vsemi ministrstvi, direkcijami in agencijami. Nedosegljive so bile strani državnega zbora (kar nemara niti ni tako slabo), predsednice države, RTV Slovenija, Dela … In kar je še posebej skrb zbujajoče, mrknili so tudi portali nekaterih največjih, strateško neprecenljivih podjetij, na primer Telekoma in Holdinga Slovenske elektrarne.

Virtualno ofenzivo so izvedli anonimneži iz ruske hekerske druščine Cyber Army Russia Reborn, ki jo je zmotila slovenska podpora iniciativi Češke za skupno nabavo streliva velikih kalibrov za ukrajinsko vojsko. Skupina je le ena izmed mnogih, prek katerih režim Vladimirja Putina meša štrene, širi dezinformacije in teorije zarot, moti logistiko, krade podatke, po možnosti pa tudi vpliva na volitve – skratka, po najboljših močeh rovari zoper države, ki si drznejo nasprotovati avtokratskim težnjam ruskega carja. V vsega nekaj urah, če ne minutah, so Putinovi hekerji preobremenili strežnike slovenske vlade in iz igre vrgli celotno komunikacijsko omrežje državne uprave HKOM do te mere, da so tragično preplavljeni strežniki na neki točki preprosto izobesili napis »Stran trenutno ni dosegljiva«. Pri čemer bi moralo biti to omrežje kot hrbtenjača državnih spletišč zaščiteno z vsemi možnimi ukrepi – toda hekerji so ga onesposobili z metodo kopičenja lažnih zahtev za dostop do napadenih strani, ki je dandanes tako zastarela in primitivna, kot če bi se s kopji zaganjali v tanke. Toda glej ga zlomka – delovalo je. Slovenija pa je ob tem spoznala, kako zelo nepripravljena je na spopade na bojiščih, kjer se že dolgo neusmiljeno bije tretja svetovna vojna: na nepreglednih in težko obvladljivih prostranstvih interneta.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 15., 9. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!