Zgodbe

Prvi gospod in zakladi predsedniške palače

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si
28. 3. 2024, 04.00
Deli članek:

Prve dame v predsedniški palači že dolgo nismo imeli, s prihodom prve predsednice republike Nataše Pirc Musar pa smo prvič dobili prvega gospoda, njenega moža dr. Aleša Musarja. Kaj pravzaprav počne prvi gospod? Ob vprašanju je planil v smeh – da tega tudi on ni čisto dobro vedel, je rekel, pa je upal, da mu bo to povedal šef protokola v predsedniški palači. Hvala, da ste prišli na kavo, mu je ob prvem srečanju rekel vljudni gospod – mi bi zelo radi izvedeli, kaj boste pravzaprav delali. Aleš Musar si je zelo hitro iznašel vlogo po svoji meri. In uživa v njej.

Šimen Zupančič
dr. Aleš Musar

Prvi gospodje so neverjetna redkost, na svetu jih je za zdaj le šest, v Evropi imamo poleg dr. Musarja še grškega prvega gospoda in (samo do junija) partnerja slovaške predsednice. Prve dame in gospodje se redno srečujejo in si izmenjujejo izkušnje in zamisli. Slovenski prvi gospod je nad njimi očaran. Da so krasni ljudje, pravi – prijetni, razgledani, zanimivi, vsak s samostojno kariero.

Dr. Musar je po izobrazbi kemik, ki je naredil magisterij iz informatike in doktorat iz menedžmenta. Deset let je bil na univerzi, petnajst v finančnih krogih, »leta 2016 pa sem se lahko začel ukvarjati s tistim, kar me zares veseli, to je kulturna dediščina«. Zadnjih osem let se ukvarja izključno s tem. Njegova najljubša služba doslej, pravi. »S tem sem bil vedno po malem povezan,« doda, »že od študentskih let sem bil turistični vodnik.« Počasi sliko za sliko, kip za kipom spreminja podobo notranjosti predsedniške palače. Ker je stavba spomeniško zaščitena, ne morejo kar zamenjati prepišnih oken – lahko pa sobe in hodnike opremijo z lepimi stvarmi. Delo ljubezni, bi lahko rekli.

Šimen Zupančič
Če vstopite skozi glavni vhod in se povzpnete po stopnišču, vas na vrhu razposajeno pričaka Boljkov kip, Vzpenjajoči se lipicanec je njegovo uradno ime.

Je tudi eden od samo dveh ljudi, ki imata vpogled v predsedničin urnik, »ker sicer ne bi imel pojma, kje je predsednica – pa včasih tudi kje sem jaz.« Kadar pridejo k predsednici gostje, je prvi gospod odgovoren za njihove partnerje. Pomaga tudi izbirati protokolarna darila. Ne bi mu bilo treba, ampak ga veseli: preuči človeka, ki mu je darilo namenjeno, njegova zanimanja in konjičke, in potem mu je v največje zadovoljstvo izbrati darilo po meri. Finančna vrednost daril je navzgor omejena in ni razkošna, ampak to več kot nadomesti trud, ki je bil vložen v izbiro.

Kandidatke za Slovenko leto popoldne pred podelitvijo po navadi sprejme tudi vsakokratni predsednik republike, letos je bila to že drugič prva slovenska predsednica. Po palači nas je vodil njen mož, ampak v članku o podelitvi seveda nismo imeli prostora napisati, kar nam je povedal. Zato smo poprosili, ali lahko pridemo še enkrat. Znova nas je popeljal po palači in tole je najboljši del: ni nam razkazal le umetnin in dragocenosti, pokazal je tudi predmete, ki so pomembni zanj in za njegovo ženo. In smo tako dobili majhen vpogled v službeno življenje predsedniškega para.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 13., 26. marec, 2024.

Šimen Zupančič
Pod sedežem klopi je prostor za hrambo – tu na svoj trenutek čaka blazina, narejena za izgubljeni osmi stol.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!