Nasveti

Brez kruhovega venca ne gre (pa tudi brez potice in pehtranovih zajčkov ne)

Lara Jelen
28. 3. 2024, 05.00
Deli članek:

Za praznike si želimo preizkušenih receptov, s katerimi navdušimo bližnje. Jasmina Pirnar Krope, ustvarjalka kulinaričnih vsebin na spletni strani Yaska.si, v rokavu skriva kar nekaj takšnih. Za veliko noč na njeni mizi ne smejo manjkati slastni velikonočni kruhov venček in mehki pehtranovi zajčki, potico pa pripravi kar po receptu svoje sestre Janje, sicer lastnice znamke lePotica in prve imetnice certifikata za pripravo zaščitene slovenske potice. Tekst: LARA JELEN foto: NINA ROYDO (potica in kruhov venec), JASMINA PRINAR KROPE, YASKA.SI (zajčki)

JASMINA PRINAR KROPE
Velikonočne dobrote

Velikonočni kruhov venček

»Praznični kruh, ki ga rada pripravljam za veliko noč, je pravzaprav pletenica, ki je spletena v venček, oziroma kot se je včasih rado reklo, 'boljši mlečni kruh'. Receptov zanj je veliko in so zelo različni, vsak je malce drugačen, glede na regijo, kjer ga pečejo, kot tudi glede na okus gospodinje. Tako imam tudi jaz svoj recept, v katerem izpustim nekaj sestavin, kot so rum, limonina lupina in vanilja, saj ne želim pripraviti zelo odišavljenega in sladkega kruha. V tem prazničnem času je namreč na naši mizi vedno tudi tradicionalna potica, pa recimo kvašeni pehtranovi zajčki za otroke ali kaj podobnega, tako da je vsega sladkega že več kot dovolj. Prav zato je domači, puhasti in prijetno dišeči mlečni kruh, ki se odlično ujema s šunko, hrenom in kuhanimi jajčki, pri nas obvezna praznična dobrota. Če pa je še lepo oblikovan in spleten v velikonočni venček ter obdan s pirhi oziroma pisanicami, je naša velikonočna miza še toliko bolj lepa, praznična in vesela,« pravi Jasmina.

JASMINA PRINAR KROPE
Velikonočni kruhov venček

Sestavine

  • 800 g gladke moke
  • 4 dl mleka (mlačnega)
  • 75 g sladkorja (približno 6 žlic)
  • 10 g suhega kvasa ali 35 g svežega kvasa
  • 2 jajci
  • 40 g stopljenega masla ali olja (približno 4 žlice)
  • 15 g soli

+ 4 kuhana jajca
+ 1 rumenjak, zmešan z žlico vode ali mleka (za premaz)

Priprava

1.     Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, dodamo sladkor ter kvas. Počakamo približno 10 min, da se kvas aktivira oziroma začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki.

2.     Ob strani dodamo v moko še sol in preostale sestavine.

3.     Testo z aparatom gnetemo 8 minut, da postane gladko, prožno in na otip malce lepljivo.

4.     Posodo s testom pokrijemo in pustimo stati približno 1 uro, da testo vzhaja za še enkrat toliko.

5.     Vzhajano testo na na rahlo pomokani površini razdelimo oziroma razrežemo na tri enake dele. Vsak del testa postopoma oziroma izmenično z rokami razvaljamo v svaljke, dolge približno 80 cm.

6.     Vse tri dolge svaljke stisnemo v zgornjem delu in jih začnemo prepletati – kot radi rečemo, jih »pletemo v kito.

7.     Pletenico povežemo v krog oziroma venček in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, ter vanjo poljubno potisnemo kuhana jajca oziroma pisanice (jajca je treba kar dobro potisniti v testo, da med peko ne padejo ven).

8.     Venček s pisanicami pokrijemo s krpo in pustimo še nekaj časa vzhajati (približno 20 minut).

9.     Nato ga premažemo z rumenjakom, zmešanim z mlekom ali vodo.

10.  Pečemo od 20 do 30 minut na 200 stopinjah Celzija oziroma dokler skorjica ni svetlo rjavo zapečena.

JASMININ NASVET

Ko je venček pečen in ga vzamemo iz pečice, ga pustimo še kakšnih pet minut v pekaču, nato pa ga preložimo na rešetko in popolnoma ohladimo.


JASMININ NAMIG

Jajca, ki so se pekla z venčkom, odstranimo in zavržemo ter vstavimo druga, sveže kuhana jajca in jih okrasimo s cvetjem.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,   št. 13., 26. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!