Nasveti

Koledar neuradnih praznikov za mesec april

Jelka Sežun
28. 3. 2024, 07.00
Deli članek:

Kaj bomo praznovali aprila? Oh, le česa ne bomo!

Shutterstock
9. 4. slavimo dan zrelih žensk!

Pon., 1. 4.

Dan voščilnic

Koliko praznovanja se je letos neusmiljeno zgrnilo na prvi april! Velikonočni ponedeljek, pa dan lažnivcev … ne bomo razlagali, kaj se počne na dan lažnivcev (ali na velikonočni ponedeljek), lahko vas samo spomnimo, da je 1. april tudi dan voščilnic (napišite in pošljite kakšno) pa tudi mednarodni dan zabave v službi. Ali se dan lažnivcev sam po sebi ne zdi dovolj zabaven?

Tor., 2. 4.

Dan dihurjev

Dihurji so kljub slabemu slovesu zvesti kompanjoni in priljubljene domače živalce (imejte vsaj dve, da si delata družbo, priporočajo. Obstaja tudi tekmovanje, ki se imenuje »ferret legging«, ko si najbolj korajžni vtaknejo dva dihurja v hlače in tekmujejo, kdo dlje zdrži. Trenutni rekord je pet ur in pol, ampak ne priporočamo!

Sre., 3. 4.

Dan čokoladne pene

Čokoladna pena (mousse, če obvladate tuje jezike, ali tudi mus, če je vaš kredo pišikaoštogovoriš) je bila prvič opisana v receptu iz leta 1750, čeprav drugi trdijo, da jo je izumil slikar Henri Toulouse-Lautrec, ki je svojo kreacijo poimenoval čokoladna majoneza. V vsakem primeru so bili snovalci Francozi.

Čet., 4. 4.

Objemite novinarja

Številni od vas imajo grde misli o našem poklicu, vemo, ampak na ta dan jih potisnite v ozadje in si pritisnite na srce novinarja. Televizijskega ali časopisnega, vseeno! Bomo objeli nazaj, obljubimo.

Pet., 5. 4.

Dan karamel

Izumili so jih menda Arabci, ob njih pa uživajo vsi: lepljivi posladek si zasluži svoj praznik, ko jih jeste, lahko pa jih poskusite tudi narediti.

Sob., 6. 4.

Izberite si napis na svojem nagrobniku

Zveni precej … nagrobno, ampak v resnici je lahko čisto zabavno. Premislite: kako hočete, da se vas spominjajo? Slovenci ne slovimo po duhovitih nagrobnih napisih in skrajni čas je, da se to spremeni. Jaz imam svojega že izbranega: »Imela je prednost.«

Ned., 7. 6.

Dan preštevilnih praznikov, očitno

Tole so nekateri, med katerimi lahko izbirate: dan piva, dan brez gospodinjskih opravil (juhu!), dan bobrov, dan geologov, dan metričnega sistema, dan zdravja (ki gre bolj slabo vkup z dnevom piva) … Izberite enega. Ali več.

Pon., 8. 4.

Narišite ptička

Čisto posebej praznik s čisto posebno zgodbo: leta 1943, med drugo svetovno vojno, je britanska deklica Dorie Cooper obiskala svojega strica, ranjenega vojaka, v bolnišnici, kjer je okreval. Da bi ga razvedrila, mu je predlagala, naj nariše ptico. Risba ni bila bog ve kaj (je presodila Dorie), ampak stric je res postal boljše volje, še posebej potem, ko je zgodbico povedal kolegom in so vsi ranjenci začeli risati ptice, sličice obešati na steno in tekmovati, kdo bo bolje narisal. Dorie je nekaj let zatem umrla v prometni nesreči, dan za risanje ptic pa so začeli proslavljati na prvi rojstni dan po njeni smrti, 8. aprila 1947. Narišite še vi ptička v njen spomin!

Tor., 9. 4.

Dan zrelih žensk

No, to! Morda imajo kakšno gubo več, so pa zato bolj samozavestne, izkušene in vedo, kaj hočejo. Lepe zunaj in znotraj. Čestitajte si, če kakšno poznate. Imamo še nekaj praznikov, ki slavijo natanko to vrsto ženske, čeprav se drugače imenujejo: 1. februarja Spunky Old Broads Day (dan gajstnih babnic), 23. julija dan krasnih babic in potem še junija mesec Age Without Apology (ko si lahko star, ne da bi se moral zato slabo počutiti, bi lahko rekli).

Sre., 10. 4.

Mednarodni rožnati dan

Praznujemo ga od leta 2007, ko sta dva kanadska študenta videla, kako so se spravili na njunega kolega, ker je nosil rožnato majico, in sta prepričala druge študente, da so se naslednji dan vsi pojavili v rožnatih majicah. Rožnati dan je znak upora proti strahovanju, homofobiji, transfobiji in kar je še teh grdih fobij, dan sprejemanja drugačnosti. In seveda se nosi rožnata majčka.

Čet., 11. 4.

Dan podmornic

Dan malih in velikih otrok, ki obožujejo podmornice. Da nimamo pri nas nobene in jih ne morete iti pobožat? Ni res, v Parku vojaške zgodovine v Pivki jo imajo, razstavljeno v muzeju, ki se je lahko ne le dotaknete, tudi v notranjost lahko splezate. Odpeljite svojega notranjega otroka potipat (in pobožat) staro jugoslovansko podmornico P-913 Zeta (svojo so nam podarili Črnogorci, ker so »našo«, P-914 Sočo, pohopsali Hrvati).

Pet., 12. 4.

Dan edincev

Čisto po krivici so na slabem glasu, saj edinci veljajo za razvajene in sebične. Ni res! No, za tolažbo imajo praznik.

Sob., 13. 4.

Dan za scrabble

Slovenskega imena nimamo, imamo pa slovensko različico priljubljene namizne igre (ki se jo da danes igrati tudi na računalniku ali pametnem telefonu) sestavljanja besed iz ploščic s črkami. Poslastica za ljudi, ki imajo velik besedni zaklad, in dober učni pripomoček za tiste, ki bi ga radi pridobili. Scrabble slavimo na rojstni dan izumitelja te igre, Alfreda Mosherja Buttsa.

Ned., 14. 4.

Dan bivših

Načelno velja za bivše može in žene, ampak seveda lahko vključimo tudi neporočene bivše – to je dan, ko se še posebej potrudimo, da bi pozabili na grde spomine, odpustili slabo in se spominjali samo lepih stvari ... se morda opravičili?

Celoten koledar vaš čaka v reviji Jana,  št. 13., 26. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!