Zgodbe

Vinci Vogue Anžlovar se sprašuje: Kako najeti grob?

Katja Božič
25. 3. 2024, 20.00
Deli članek:

Režiser Vinci Vogue Anžlovar, ki so mu v začetku prejšnjega leta diagnosticirali kruto bolezen ALS, si je želel na ljubljanskih Žalah najeti grob, da bi si nagrobnik lahko uredil po svoje. A so mu odgovorili, da grobov ne oddajajo vnaprej. Med drugim mu njegovi sledilci v komentarjih svetujejo tudi, naj poskusi na Bolhi, kjer resnično najdemo nekaj ponudb za nakup pravice do najema grobov. Kako je s tem, smo povprašali na ljubljanskih Žalah, pozanimali pa smo se tudi, ali je na drugih pokopališčih glede predčasnega najema kaj drugače in kako je z različnimi željami glede raztrosa pokojnikovega pepela.

Šimen Zupančič
Vinci Vogue Anžlovar

Vinci se je za predčasen najem groba odločil zaradi slabe prognoze svoje bolezni. Ta precej hitro napreduje, zdravil, ki bi bolezen upočasnili, pa žal ni. »Elon Musk je naredil čip za možgane za ALS in Alzheimerjevo bolezen, a je še v razvojni fazi in samo za Američane.« V svojem malce posebnem slogu bi si za nagrobnik želel zvezdo s Pločnika slavnih v Hollywoodu. »Izbral pa sem že tudi pesem za pogreb, in sicer pesem britanske komične skupine Monty Python Always look on the bright side of life,« nam je povsem stvarno zaupal. Najel bi tudi že odjavljen grob, a ker tega v našem glavnem mestu ne more, se je ozrl drugam.

Mateja J. Potočnik
Kako najeti grob?

Grobov ne oddajajo vnaprej

Oglasili so se mu ljudje iz različnih koncev Slovenije, da je v njihovih krajih mogoče predčasno najeti grob. Na Mestnem pokopališču Kranj, kamor smo poklicali, so nam dejali, da se lahko kar oglasimo in se bomo dogovorili, v Kopru pa novega groba sicer ne moremo najeti, lahko pa dobimo takšnega, ki so ga prejšnji najemniki odjavili. Grobnega prostora na ljubljanskih Žalah ni mogoče kupiti, ker je to občinsko zemljišče, mogoče ga je le najeti in zanj plačevati letno grobnino. Grobov tudi ne oddajajo vnaprej, kot je ugotovil Vinci, temveč jih lahko najamete v dveh primerih: ob smrti pokojnika, za katerega naročite pogreb, ali s prenosom najemništva. Vinci bi torej lahko najel grob, ki bi mu ga odstopil drug najemnik. »To je mogoče urediti v sprejemni pisarni na Plečnikovih Žalah, kjer sedanji in bodoči najemnik podpišeta izjavo za prenos najemništva, novi najemnik pa še najemno pogodbo. Ob podpisu morate imeti s sabo osebni dokument s fotografijo, ki ga je izdal upravni organ,« so zapisali na svojih spletnih straneh.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 13., 26. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!