Ljudje

Neznani svet Gaje Filač: Našla pot iz teme in se naučila ljubiti življenje

Vesna Meško
25. 3. 2024, 17.19
Posodobljeno: 26. 3. 2024, 05.59
Deli članek:

Že res, da je glavna igralka priljubljene serije Skrito v raju, vendar se ne sonči pod snopi žarometov. Gaja Filač nemudoma pritegne s svojo preprostostjo in eksplozijo energije. Oseben pogovor s 25-letnico pa razkriva, da njen korak nedolgo tega ni bil tako lahkoten. Med tekom do zastavljenih ciljev se je izgubila in se znova našla v odtenkih, v katerih se poprej nikoli ne bi iskala. Najti srečo v sebi je izkusila kot svojevrstno umetnost.

Mateja J. Potočnik
Gaja Filač

Na klepet ob skodelici zeliščnega čaja je prišla široko nasmejana in ljubko navihana z dvema figama, ki ju je spela na vrhu glave. Po predlogu fotografinje Mateje si je lase urno razpletla, stresla z glavo in si z roko razčesala pramene. Poziranje za naslovnico je ves čas spominjalo na igro, njeni gibi so bili namreč tako sproščeni, kot bi počela najnaravnejšo stvar na svetu. Takoj sem opazila, da je po videzu drugačna od Lare, ki jo spremljamo v seriji Skrito v raju. Vitkejša se zdi in srečna. V mladi igralki je bilo čutiti prepletanje dekliškosti, ženstvenosti in skrivnostne modrosti, niti sanjalo pa se mi ni, da naju bo po uvodnem pogovoru prav tema o sreči popeljala v globine, ki jih doslej še ni delila s svetom. Ko danes s pogledom ujame Laro iz serije, tudi njo objame silovito zavedanje, kako dolgo pot je prehodila.

Tudi Lara iz serije je preprosto, naravno dekle kot vi. V čem vsem pa se razlikujeta?

Res je, z Laro sva si zelo podobni. Obe sva preprosti, naravni punci, zelo v stiku z naravo, prepleta pa naju tudi izkušnja z izgubo očeta in tesna povezanost z mamo. Razlikujeva se predvsem v tem, kako gledava na razmerja, in v odločnosti, ko začutiva, da se nama je zgodila krivica. Lara je denimo veliko bolj impulzivna in lažje izrazi jezo, medtem ko sem jaz običajno bolj premišljena, besede skrbno izbiram, negativna čustva pa zadržim zase. Sem pa manj potrpežljiva v razmerjih, Lara je namreč do partnerjev precej popustljiva, zaradi česar mi njeni odzivi pogosto niso bili blizu.

Mateja J. Potočnik
Gaja Filač

Pleteni topi so postali nekakšen Larin zaščitni znak. Ali jih tudi vi radi nosite ali je to kos oblačila, ki ga zasebno ne bi oblekli?

(smeh) Veste, to opažanje pa resnično zelo pogosto slišim. Ideja s pletenimi topi izhaja iz Larine naklonjenosti naravi in trajnostnemu razvoju. To je tudi razlog, da nosi oblačila iz naravnih materialov in take kose, ki jih lahko denimo tudi sama sešije. Osebno pa si z Laro ne delim takšne naklonjenosti do topkov. (smeh) Moram priznati, da se v njih ne počutim najboljše, ker razkrivajo precej kože, česar pa nimam najraje. Izjema so vroči dnevi na morju, ko se zgodi, da tudi jaz oblečem kakšen lahkoten top.

Lari in Marku je uspelo medsebojno simpatijo popolnoma zakomplicirati. So vam šle vse te kolobocije kaj na živce?

O, ja, ti njuni zapleti so morda malce preizkušali moje potrpljenje, ker sem zasebno takšna oseba, da se ne vračam, če enkrat odidem. Nista pa mi šla na živce, saj gre za povsem življenjske stvari. Vem in razumem, da je lahko ljubezen zapletena, da v odnosu ni vedno preprosto, pa tudi, kako težko je včasih iti stran in kako lahko se je vrniti.

V nadaljevanju Gaja spregovori o svojih stiskah. O tem, kako je našla pot iz teme in se naučila ljubiti življenje. Intervju si lahko preberete v reviji Jana,  št. 13., 26. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Mateja J. Potočnik
Gaja Filač

Mateja J. Potočnik
Gaja Filač