Ljudje

Kdor išče, najde – ljubezen

Marija Šelek, marija.selek@jana.si
16. 4. 2024, 05.08
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 07.17
Deli članek:

Ljudje se nikoli ne naveličamo ljubezenskih zgodb – še posebej če imajo srečen konec. In za srečo je treba marsikdaj narediti tudi kakšen ne preveč lagoden korak, kot je aktivno iskanje sorodne duše – na portalu za zmenke. Več zadržkov glede tovrstnega načina imajo večinoma ženske, ki si še vedno želijo biti najdene in imajo nekaj zadrege s tem, da se dajo na »trg«. Najmanj dvajset parov je med nami, ki so se našli s pomočjo katoliškega portala katStik, mi pa smo spoznali dva: Andreja in Špelo Kaligarič iz Izole ter Mojco in Simona, ki sta želela ostati anonimna.

Osebni arhiv
Katoliški portal za spoznavanje katStik sta po avstrijskem zgledu ustanovila in ga še vedno vodita Mojca Belcl Magdič ter Kristjan Belcl.

Da imamo tudi Slovenci katoliški portal za spoznavanje, je kriva Mojca Belcl Magdič, magistra teologije družine in zakona. Ob deseti obletnici Kathtreffa, avstrijskega katoliškega portala, si je Mojčina avstrijska prijateljica želela, da bi z njim začeli tudi v Sloveniji. Mojca in njen mož Kristjan Belcl sta v izziv ugriznila in pred devetimi leti ustanovila slovensko vejo katoliških portalov za srečevanje sorodnih duš, iskanje bodočih žena in mož. »Bila sem presenečena, da tako dolgo tega nismo imeli v Sloveniji, kot tudi nad takojšnjim velikim odzivom. V tem obdobju si je na portalu ustvarilo profil približno 6300 ljudi, če želite, pa je možno spoznati tudi ljudi iz drugih držav (Avstrije, Hrvaške, Madžarske ...) – če so ti izrazili željo, da bi spoznali tudi koga iz Slovenije. Kot enajsta država so se katoliškim portalom priključile ZDA,« razloži Mojca.

Sicer je namen portala, da se najdejo katoličani, ampak nikogar ne zavračajo. Odklanjajo le vse površne flirte, saj ciljajo na tiste, ki si želijo najti partnerja za vse življenje in si osnovati družino. Da spoznavanje sorodne duše ni ravno najlažje, kar še posebej velja za tiste po 25. oziroma po 30. letu, opažata zakonca iz Prlekije, ki zaznavata tudi izreden interes za dogodke, počitnice ali potovanja za samske, a se s tem nimata več časa ukvarjati.

Osebni arhiv
Špela in Andrej Kaligarič

 ***

Špela in Andrej Kaligarič

Če želite najti, si upajte iskati

Spoznala sta se pred sedmimi leti, se nato po enem letu poročila, danes imata štiri otroke. Najstarejši sin je prišel v zvezo skupaj s Špelo. To za Andreja ni bila ovira, prej dar, a tudi preizkušnja.

Ljubljančanka Špela je imela poprej v razmerjih precej smole in se je zavedala, da potrebuje veliko dela na sebi. S pomočjo psihoterapije je prišla do odgovorov, zakaj privlači določene ljudi, zakaj razmišlja na določen način, to je začela predelovati, rasti, drugače gledati na svet in predvsem v moških iskati drugačne kvalitete kot dotlej. »Vedela sem, da moram, preden spoznam nekoga, ki bo moj mož, delati na sebi. Nisem vedela, ali bom kot samska mama kdaj še koga zanimala, češ vsak bo otroka videl kot oteževalno okoliščino. To me je precej obremenjevalo. A sem se prepustila.«

Po enem letu samskega obdobja se je na opogumljanje prijateljice pridružila katoliškemu portalu, čeprav se ji je to zdelo res zadnja možnost, kjer bi lahko koga spoznala. Če to ne bi bil katoliški portal, se za to ne bi odločila, je iskrena. 

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 16., 16. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!