Ljudje

Ne samo v energetiki, tudi v kuhinji se odlično znajde!

Katja Božič
16. 4. 2024, 04.00
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 08.47
Deli članek:

Aleksander Mervar, prvi mož Elesa, eden največjih strokovnjakov slovenske energetike, ki je lani postal tudi novi predsednik Energetske zbornice Slovenije, je zadnje čase zaradi energetske problematike pogosto v medijih. Njegova motivacija je raziskovanje in nenehno učenje. Trdemu delu pa sledi nekaj za dušo. Odlično se namreč znajde tudi v kuhinji.

Andrej Križ
Aleksander Mervar z ženo Jasmino: kuhanje je sprostitev in izziv.

Specialitete kuharskih mojstrov so zanj velik izziv, nemalokrat pa kakšno jed po svoje izboljša ali si celo izmisli kaj novega. Žena, otroci in prijatelji dobro vedo, da se obetajo gurmanski trenutki, vselej ko stopi za štedilnik, zato so njegovega vabila vedno veseli. Njihovo zadovoljstvo, pravi, je tudi njegovo. In ker smo veliko slišali o njegovih kulinaričnih podvigih, smo se povabili v njegovo kuhinjo.

Izziv je kljub obilici dela z veseljem sprejel. Vklopil nas je v svoj natrpani urnik, kajti kuhanje, pravi, je njegov čas zase, ki ga sicer nima veliko. »In kadar se odločim, da bom kuhal, se ne pustim motiti,« se je nasmehnil.

Andrej Križ
S prijateljem Jakobom Tavšem, najboljšim zasavskim kuharjem v osemdesetih letih

Brezhibno v poslu in v kuhinji

Že pred prihodom nam je po elektronski pošti poslal jedilnik s tremi hodi. Slišalo se je hudo zapleteno, ampak kot se je pozneje izkazalo, je vse pripravil hitro in z lahkoto izkušenega kuharja. Tako kot v poslu mora biti vse brezhibno tudi v kuhinji. Zato si jo je v hiši v okolici Ljubljane, kamor se je z družino preselil pred nekaj leti, povsem prilagodil svojim potrebam. Pomembno je, da je praktična, da so kuhinjski pulti prilagojeni njegovi višini – nekdanji košarkar namreč meri kar dva metra – in da ima vse, kar nujno potrebuje, na dosegu roke. Po njegovi želji so mizarski mojstri napravili kuhinjski otok z velikim plinskim štedilnikom, obrnjenim proti jedilnici, da se lahko med pripravo jedi pogovarja s svojimi gosti. Čeprav med njegove najljubše oblike sprostitve spada tudi poslušanje glasbe, družaben po duši še raje gosti ljudi, ki so mu blizu, in jih razvaja s svojimi najboljšimi recepti. Dobro pozna njihove okuse in jim pripravi tisto, kar imajo radi, a jim nikoli vnaprej ne pove, v čem bodo uživali. Ne skriva, da izjemno uživa, kadar ljudi preseneti. Poleg kuhinje je pomembna skrbno pogrnjena in primerno okrašena miza z obveznim šopkom, ki ustvari vzdušje, primerno jedilniku. Ni pomembno le, kaj postrežeš, temveč je enako pomembno tudi v čem, pravi.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 16., 16. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!