Ljudje

Cvetana Rijavec: Kdor ni lastnik zemlje, je hlapec

Neva Železnik
18. 4. 2024, 06.00
Deli članek:

Cvetana Rijavec, Primorka, ki takoj pove, da iz dna srca sovraži nasilje in vsakovrstno izkoriščanje, je še vedno znano ime v živilskopredelovalni dejavnosti. Kot uspešna menedžerka, tedaj ena redkih v moški družbi, se je najprej uveljavila v ajdovskem Fructalu, tam je bila generalna direktorica in predsednica uprave, pozneje je bila direktorica v Leku Kozmetiki. Od leta 2007 je vodila Ljubljanske mlekarne, ki so se ob njenem prihodu utapljale v izgubi. Za začetek še to: 13 let je srečno poročena s šestnajst let mlajšim možem. Skupaj pa živita že 20 let.

Šimen Zupančič
Cvetana Rijavec, nekoč vrhunska menedžerka

Pogovarjali sva se v Tivoliju, kamor pogosto zahaja s svojim, kot pravi, zelo razvajenim, a prijaznim nemškim pinčem Titom, ki sta si ga z možem kupila med epidemijo.

Spomini na dom

Cvetana Rijavec ima rada svoj dom na Ajševici, ki je tri kilometre oddaljena od Nove Gorice. Ko je dobila službo v Ljubljani, je hitro ugotovila, da je vsakodnevna vožnja v službo in nazaj naporna, zato si je kupila stanovanje v Ljubljani, kjer živi z možem.

Šimen Zupančič
Cvetana Rijavec, nekoč vrhunska menedžerka

Njen oče Mirko je bil ravnatelj osnovne šole v Šempasu, mama Nada pa predmetna učiteljica kemije in biologije na isti šoli. Njo in brata Črtomirja sta mama in oče tudi učila. »To ni bila prijetna izkušnja, saj sva morala za dobro oceno vedno znati več kot drugi,« pravi.

Starša sta ju naučila pošteno delati, jima vcepljala v glavo, da je pomembno le to, kaj znaš in da si pošten ter ne vidiš le sebe, ampak tudi druge. Njej pa sta tudi ves čas govorila, da za uspeh spol ni pomemben. »Pomembno je, da si upaš, znaš in veš, da imaš vizije oziroma cilje, ki jim slediš. Morda sem se tudi zato ves čas počutila enakovredno z moškimi kolegi!«

Neoliberalizem

Iz dneva v dan bolj je prepričana, da neoliberalizem ne prinaša nič dobrega ne zaposlenim in ne naravi. »Mnogi so pozabili, da je pomemben človek z znanjem in pridnimi rokami, ne pa lahek zaslužek in nenehna rast produkcije ter potrošnje. Zaposlene je treba ceniti, jim to pokazati s spoštljivim odnosom, pohvalami in predvsem dostojnimi plačami!« Žal tudi njej ni vedno uspelo zagotoviti takih plač vsem v podjetju.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 16., 16. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!