Zgodbe

Dve zgodbi o čudežnih učinkih posta

Sonja Javornik
6. 3. 2024, 15.27
Deli članek:

» Ko imaš toliko let tako srbečo, bolečo kožo, ko kar jokaš od bolečin, ko se trudiš držati vseh mogočih diet, pa še vedno ni uspeha, potem noben režim ni prehud! « pravi Maja Rakun.

Osebni arhiv
Maja Rakun

Učiteljica Maja Rakun je skoraj vse življenje imela težave s kožo. »Že pri desetih letih so se mi začeli pojavljati izpuščaji, koža pa je bila srbeča. Kadar je bilo bolj mrzlo in vlažno, je koža na določenih mestih močno reagirala. V tistem času je imela podobne težave tudi moja mama, vendar se je takrat to zdravilo s kremami in tabletami za alergijo. Vsake toliko so težave izzvenele, tudi za nekaj let, potem pa je spet izbruhnilo. Velik izbruh sem imela po prvem porodu, pred petimi leti pa so se težave še povečale,« pravi Maja, ki je svoje težave poskušala rešiti pri zdravniku, vendar uspeha ni bilo. Ko je pri uradni medicini izčrpala vse možnosti, se je obrnila na Bilko Baloh, ta pa je začela s terapijami po principu ajurvede, saj je že prej spoznala, da lahko prehrana njeno stanje drastično poslabša. Prav zato, ker je že sama z leti spoznala, kaj vse aktivira bolezen, je verjela, da je lahko postenje rešitev. In res. V slabem letu so praktično vse njene težave izginile!

Osebni arhiv
Maja Rakun

»Ajurveda nas že tisočletja uči, da slabe navade, mišljenje in vedenje vplivajo na električne in biokemične procese v celicah,« pravi Balohova in doda, da psihološka, čustvena nestabilnost, še posebej dolgotrajen in intenziven stres, ne spremenijo le ravnovesja celic, ampak tudi DNK. »Poškodovane celice ne morejo vsrkati hrane in je uporabiti za razvoj, zato materija počasi razpada. Najprej gnije, potem fermentira. Ker fermentacija proizvaja toploto oziroma ogenj, povzroča kislost. To pomeni, da se tkivne tekočine – limfa in kri – zakisajo oziroma se jim zniža pH-vrednost. To ni življenjsko ogrožajoče znižanje pH, omogoča pa, da se v telesu povečajo oksidacijski procesi, kar vodi v toksemijo. Nakopičeni strupi (ama v sanskritu) s krvjo krožijo po telesu. Sprožijo se vnetni citokini, kar vodi v neprepoznavno vnetje notranjih tkiv, ki jih krvna slika običajno ne pokaže, jih pa čutimo v obliki zapeke, napihnjenosti, slabega odvajanja blata, driske, sluzi v blatu, lahko tudi krvi v blatu in neprestane utrujenosti. Če strupe telo še delno odvaja z uriniranjem, blatom, znojenjem in preko jezika, smo še za silo zdravi. Do točke preloma pa pride, ko ama preide v kri in je ne izločamo več po naravni poti. Toksini v vsakem primeru želijo iz telesa. In običajno najdejo pot preko kože. Tako nastanejo kožne bolezni. Dejansko žarišče je torej v tankem črevesju,« razloži Balohova, ki je takoj ugotovila, da ima Maja neuravnoteženo došo pita (po ajurvedi se ljudje delimo na tri doše oziroma tipe). »To pomeni obremenjeno tanko črevesje, ki ne deluje pravilno.« Vse kožne bolezni imajo po ajurvedi enak vzrok, to je porušeno tanko črevesje ali cona doše pita.

Nadaljevanje Majine pripovedi in drugo zgodbo o čudežnih učinkih posta si lahko preberete v posebni izdaji revije Jana POMLAD, 26. 2. 2024.

revija Jana
Izšla je posebna številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!