Ljudje

V življenju sem dobil še eno priložnost

Katja Božič
6. 3. 2024, 08.00
Deli članek:

Mirana Rudana je življenje krepko preizkušalo. V trenutkih, ko bi marsikdo obupal, sta ga iz brezna vedno potegnili glasba, v kateri najde neizmeren vir navdiha, energije, tolažbe in miru, ter družina. V karieri je nanizal številne uspešnice, ki jih prepevajo vse generacije. Izkušenj se je nabralo za več kot eno knjigo in res jo je hotel izdati že za svoj petdeseti rojstni dan, nato pa se je razveselil ideje prijatelja Bojana Kodelje, da bi o njem posnel dokumentarni film. Njegov naslov je Amen in z njim zaokroža štirideset let svojega glasbenega ustvarjanja. Slava, vzponi, padci, nesreče, spoznanja, resnice in krivice – vsega se dotakne. Ne nazadnje so to delčki njegovega življenja, zaradi katerih je danes takšen, kakršen je – boljši človek, pravi.

Šimen Zupančič
Miran in Anita sta neločljiva že šestnajst let.

Miran je resnično eden redkih, ki mu uspeva že toliko časa ostajati na vrhu priljubljenosti v Sloveniji. Morda tudi zato, ker ne mara polovičarstva, nastopov se loteva iskreno, srčno, rad. Vseskozi je v koraku s časom, njegova glasba se spreminja, kot se sam. Opazuje življenje, svoje vtise, občutke, razmišljanja pa skuša vtkati v besedila pesmi. Ena takšnih je tudi najnovejša Amen, s katero nas spodbuja, da se ustavimo, razmislimo in zaživimo pristneje ter bolj polno. Zaradi melodije, ki se mu je nenehno vrtela v glavi, je po mnogih letih ponovno vzel v roke kitaro, ki se je je pretežno sam naučil v najstniških letih, pa se potem bolj posvetil petju. »Bila sem zelo presenečena, saj sem ga prvič slišala igrati,« je povedala njegova bodoča žena Anita, ko smo družino, imata namreč dva sinova, Nika in Nina, obiskali v njihovem domu v Slovenski Bistrici.

Šimen Zupančič
Na stenah visijo družinske slike.

Plačal sem svoj davek

Nesreča pri štiriintridesetih letih je poleg meteorskega glasbenega vzpona pred tem najbolj zaznamovala njegovo življenje. Tej temi smo se sicer želeli izogniti, a Miran pravi, da je prav zaradi vsega tega takšen, kakršen je. »Ker to je del mene. Čeprav sem plačal katastrofalen davek, me je prav gotovo marsičesa obvarovala. Takrat smo plavali na oblakih slave, zdeli smo se vsemogočni, polni sami sebe, pili smo, kadili, ves svet je bil moj. Nato pa je prišel trenutek streznitve. Ne vem, kako bi se končalo, če bi živel naprej v takšnem tempu,« razmišlja. Vsa Slovenija je trepetala za njegovo življenje, ki je zaradi hude poškodbe glave v prometni nesreči s skuterjem viselo na nitki. »Dolgo sem potreboval, da sem se sestavil. Marsikdo na mojem mestu verjetno ne bi več govoril, hodil, jaz pa verjamem, da je nad mano nekdo bdel in mi dal novo priložnost. Vsaka stvar, ki se je zgodila odtlej, me je pripeljala bližje k sebi.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 10., 5. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!