Zgodbe

Koledar neuradnih praznikov za mesec marec

Jelka Sežun
28. 2. 2024, 08.00
Posodobljeno: 28. 2. 2024, 09.34
Deli članek:

Enaintrideset marčnih dni, enaintrideset razlogov za žur. No, v resnici še več, ker se kakšen dan lahko slavi tudi več stvari. Začnite kovati načrte, kaj boste počeli na dan zobne proteze.

revija Jana
Globalni dan izklapljanja

Petek, 1. 3.

Globalni dan izklapljanja

Dan odštekanih po domače – sprejmite izziv in za 24 ur izklopite vse svoje elektronske naprave. Že prej vsem povejte, da boste en dan brez telefona. Nedosegljivi po e-pošti. In se vam bo zgodilo življenje!

Sob., 2. 3.

Mednarodni dan posvojenih mačk

Najboljši način praznovanja je seveda, da greste v zavetišče za živali posvojit mačko, če jo pa že imate, lahko donirate denar zavetišču. Ali za program sterilizacije potepuških mačk. Pocrkljajte svojo mačko.

Ned., 3. 3.

Dan kuhanega vina

Na ta dan se jé in pije, to namreč ni le dan kuhanega vina, je tudi dan irskega viskija, dan suhih mesnin in dan slanine (kanadske, ampak kdo pravi, da ne smemo slaviti svoje?!). In vse to so prazniki, ki jih je najbolje praznovati v družbi prijateljev.

Pon., 4. 3.

Dan sinov

Mame imajo svoj praznik. Očetje tudi. In je torej dobro in prav, da ga imajo tudi otroci. Ideja je, da sinu pokažete, kako ga imate radi. Počnite kaj skupaj. Kaj lepega. (Ne skrbite, tudi do hčerk še pridemo – njihov dan je 25. september.)

Tor., 5. 3.

Dan sv. Pirana

Načelno ne slavimo mesta, temveč svetnika, irskega škofa Pirana (tudi Pyran), ki naj bi v Cornwallu odkril kositer. Seveda pa lahko dan Pirana slavimo po svoje. Gremo na izlet v Piran, na primer. Koga brigajo stari škofi!

Sre., 6. 3.

Dan obleke

Izmislila si ga je seveda modna oblikovalka (Ashley Lauren), proslavite pa ga tako, da oblečete najljubšo oblekico. Ali pa sprejmete izziv – obleko nosite sto dni zaporedoma (pomeni manj kupovanja oblačil).

Čet., 7. 3.

Dan palačink

Pekli so jih že stari Grki pred 2500 leti, in tako zgodovinsko dobroto je seveda treba slaviti na poseben dan v letu. Če jih sami pečete, lahko poskusite kakšen nov recept – dodajte testu ananas in kokosove kosmiče, nato pečene prelijte še z rumom; ali pa v testo vmešajte skuto, limonina sok in naribano lupino.

Pet., 8. 3.

Dan prekarcev

Seveda je to predvsem dan žena in dan Janine večerje z Denisom Avdićem, je pa tudi dan prekarcev. Če ne morete najeti prekarca, pa vsaj kakšnega objemite in ga peljite na kavo.

Sob., 9. 3.

Dan zobne proteze

Bolj kot zobne proteze dan slavi zdrave zobe. Naročite se za pregled pri zobozdravniku (če ga imate). Sicer pa so umetni zobje pomemben element slavnih hollywoodskih smehljajev: zobni protetiki dolgujejo večno hvaležnost (med drugimi) Tom Cruise, George Clooney, Ben Affleck, Nicole Kidman, Celine Dion …

Ned., 10. 3.

Prestna nedelja

Četrta postna nedelja je dan prest, slanega prigrizka iz 7. stoletja, ko so si ga izmislili menihi. (Sladke) preste v Luksemburgu fantje podarjajo dekletom, ki so jim všeč. Če je tudi on njej všeč, mu bo na velikonočno nedeljo podarila pirh.

Pon., 11. 3.

Dan umivanja nosu

Izmislil si ga je (jasno) izdelovalec tekočine za umivanje nosu, ampak nos si lahko izmijete tudi s fiziološko raztopino ali prekuhano vodo. Priporočajo, da to naredite vsaj enkrat na dan, s tem iz nosu odplaknete sluz, bakterije, alergene.

Tor., 12. 3.

Posadite rožico

Ime dneva pove vse. Lahko jih posadite tudi več. Na vrt ali v lonček, vseeno.

Sre., 13. 3.

Odprite dežnik v zaprtem prostoru

Gre za izziv, odpiranje dežnika v hiši naj bi prinašalo nesrečo, drzno dejanje odpiranja marele pa preverja, ali ta vraža drži. Zato globoko vdihnite, odprite dežnik (mogoče ob zvokih Singin' in the Rain) in čakajte (če ste res odločeni, lahko potem še razbijete ogledalo in se sprehodite pod lestvijo).

Čet., 14. 3.

Beli dan

Slavimo ga natanko mesec dni po valentinovem, na ta dan namreč dajejo daril(c)a tisti, ki so jih za valentinovo prejeli. Je tudi dan za izpoved ljubezni (kot da bi za to potrebovali poseben dan!).

Pet., 15. 3.

Dan spanja

Pravzaprav slavimo kar dva spalna praznika, dan spanja in dan dremeža. Zvenita podobno, a sta različna – dan spanja je namenjen ljudem, ki imajo težave s spanjem, dan dremeža pa tistim, ki jih nimajo in prakticirajo sladki popoldanski počitek.

Celoten koledar vas čaka v reviji Jana, št. 9., 27. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!