Zgodbe

Skrivnostni Banksy: Ko umetnik ljudem nastavi ogledalo

Biba Jamnik Vidic
31. 1. 2024, 08.00
Deli članek:

Davidu Rjazancevu, galeristu in organizatorju razstav iz galerije Deva Puri Bled, je uspelo pripraviti razstavo del skrivnostnega Banksyja. »Razstavljeno je sto njegovih del, od originalnih grafik, plakatov, ovitkov za gramofonske plošče do predpražnikov, ki jih begunke v Grčiji izdelujejo iz rešilnih jopičev, ki so jih begunci odvrgli na obalo.« Banksy, pove David, te predpražnike prodaja in z zbranim denarjem pomaga beguncem. »Pomaga jim na veliko načinov. Ko si je, kot vsi bogataši, kupil veliko jahto, se je denimo odločil, da bo z njo reševal begunce.« David nam je z odgovori predstavil delček umetnika, katerega identitete ne pozna skoraj nihče.

Mateja J. Potočnik, edit: Jana
Banksy

V čem se ta razstava razlikuje od večine razstav, ki prikazujejo Banksyjeva dela?

Razstavo Banksyjevih del lahko narediš na tri načine. Prvi je, da jo organizira avtor sam. To je za Slovenijo utopija, saj je Banksy sam organiziral le nekaj razstav, in še to v svetovnih prestolnicah. Drugi način, ki ga uporabi veliko organizatorjev razstav, je, da natisnejo fotografije njegovih grafitov, grafik in prometnih znakov in to razstavijo. To se mi ne zdi najbolj prav, zato sem se odločil ubrati daljšo in težjo pot, a edino pravo. Poiskal sem zbiralce, ki so bili pripravljeni posoditi Banksyjeva dela. Poiskal pa sem tudi dela umetnikov, ki so vplivali nanj, omenil bi predvsem Andyja Warhola. Banksy je denimo enako, kot je Warhol ustvaril serijo podob Marilyn Monroe, naredil s podobo Kate Moss. Po njegovem vzoru je naredil tudi serijo pločevink. Imamo tudi Picassove golobčke miru, ki jih je v 60. letih naredil za plakate za svetovne kongrese miru. Ta navdih je Banksy uporabil v seriji grafitov v Palestini. Najbolj znan je njegov golobček miru, ki ima oblečen neprebojni jopič.

Če se naveževa še malo na Palestino. Banksy je leta 2017 tam naredil zanimiv projekt.

Res je. V Betlehemu, na Zahodnem bregu, ki z zidom ločuje Izrael od Palestine, je zasnoval butični hotel, poimenoval ga je The Walled Off Hotel (obzidani hotel, op. a.). Oglašuje ga kot hotel z najslabšim razgledom na svetu. Koncept hotela je umetniški projekt, ki pa hkrati deluje kot čisto klasičen hotel. V njem je zaposlil lokalne prebivalce, v galeriji, ki deluje v sklopu hotela, pa svoja dela razstavljajo lokalni umetniki. Kako je videti ta njegov projekt, si lahko ogledate tudi na naši razstavi.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 5., 30. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!