Zgodbe

Ustvarjalke, voditeljice in herojke: Kdo so najvplivnejše ženske na svetu?

S.M.
11. 1. 2024, 05.00
Deli članek:

Številni svetovni mediji v tem času povzemajo dogodke in objavljajo lestvice najvplivnejših osebnosti v letu 2023. Financial Times je eden od vodilnih mednarodnih časopisov, znan po svoji verodostojnosti in neodvisnosti. Zato je zanimivo vedeti, katerih petindvajset žensk je njegovo uredništvo razglasilo za najvplivnejše na planetu.

Shutterstock
Kdo so najvplivnejše ženske na svetu?

Letošnja lestvica posameznic je raznovrstna, sega na različna področja in tudi v različne dele sveta. Ustvarjalke, borke, poslovne ženske – vse imajo skupni imenovalec: njihov vpliv na javno mnenje je velik in obsežen. Če te pomembni analitiki poslovnega sveta opazijo med osmimi milijardami ljudi, to zagotovo pomeni veliko tako za posameznice kakor za okolje, v katerem delujejo.

revija Jana
Narges Mohamadi

Na lestvici niso le vplivne ženske iz poslovnega sveta in politike, ki jih bolje poznamo in jih v medijih pogosteje omenjajo. Veliko žensk dela v ozadju in s svojim delom, zamislimi in prizadevanji za vrednote, v katere verjamejo, premika mejnike sodobnega sveta. Kot lahko ugotovimo, njihov vzpon, če ga lahko tako imenujemo, na vrh lestvice nikakor ni bil lahek, hiter in preprost. Zato je to pisano družbo odličnih žensk treba bolje spoznati. Vsaka od njih lahko prinese navdih tudi za posameznike, ženske in moške v našem okolju.

Ustvarjalke, voditeljice in herojke – v te tri skupine so pri Financial Timesu razdelili ženske, med katerimi ni le ene osebnosti leta. Zato lestvica petindvajsetih žensk nima zmagovalke, vrstni red omembe v skupini na lestvici je naključen. Vse posameznice na njej so brez izjeme letošnje zmagovalke. Predstavljamo vam izbor posameznic s seznama najvplivnejših žensk v letu 2023.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 2., 9. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!