Zgodbe

Drzni projekt neustavljive Ane Petrič: Vrtec v centru starejših? Zakaj pa ne!

Andreja Comino
5. 7. 2023, 07.00
Deli članek:

Te dni je v Centru starejših Deos v Notranjih Goricah zelo živahno. Stroji brnijo, mojstri hitijo, vsi si želijo čim prej končati svoje delo. Nastaja čisto poseben projekt, ki si ga je zamislila neustavljiva direktorica Ana Petrič – v centru starejših odpreti vrtec, v katerem bi se lahko srečevale različne generacije ter vzajemno srkale in prenašale izkušnje. Njihovi varovanci bodo lahko svoje dragocene življenjske modrosti prenesli otrokom, slednji pa bodo v njih dobili (dragoceno še eno) babico ali dedka.

Mateja Jordovic Potocnik
Neustavljiva direktorica Ana Petrič

»Kmalu bo osem let, kar sem prišla v DEOS Center starejših Notranje Gorice. Že v prejšnji službi sem vodila medgeneracijska druženja, veliko aktivnosti in ena izmed njih je bila tudi prostovoljno delo z osnovnošolci. Konec vsakega šolskega leta sem jih šla nagovorit, zakaj je medgeneracijsko sodelovanje pomembno, kaj bodo pridobili, česa novega se bodo naučili in kako bodo lahko pomagali starejšim. Prakso sem prenesla v Notranje Gorice. Že prvo leto sem organizirala tudi počitniško varstvo otrok zaposlenih. Ta dobra praksa se je zelo hitro razširila v centre in domove drugod po Sloveniji. Dobro je vplivala na stanovalce, otroke zaposlenih in tudi na zaposlene. Številne raziskave namreč kažejo, da je medgeneracijsko sodelovanje koristno tako za starejše kot za otroke,« pravi Ana in doda, da so v tujini tovrstne prakse veliko bolj razvite. Pred petimi leti je upravi predstavila še idejo o vrtcu v centru.

Deos
Prostori bodo svetli in prijazni. Prijave že sprejemajo

Ideja, da te kap! 

»Takrat je bilo to zanje zelo nenavadno. So pa pristali v izvedbo projekta Počitnice, v njem so prostovoljci v zameno za druženje s stanovalci brezplačno bivali v centru. Projekt je požel veliko navdušenja in zadovoljstva tako med stanovalci kot med udeleženci. Stanovalci so imeli organizirane zanimive animacije, v center so prišli novi poslušalci, saj starejši radi pripovedujejo svoje življenjske zgodbe. Stkala so se nova prijateljstva. Pozitivna posledica sodelovanja je bil tudi prenos znanja, saj so se prostovoljci naučili ogromno, tudi pravilne obravnave starejših. Vse to znanje so uporabili v domačem okolju, pri svojih starših in starih starših ter starejših sosedih. Tudi sicer nas vsako leto obišče veliko otrok, ker dobro sodelujemo z OŠ Brezovica, vrtci Brezovica, srednjimi šolami in fakultetami. Smo edini center starejših, ki vsako leto gosti skoraj sto študentk in študentov prvega letnika fakultete za socialno delo. Veseli in počaščeni smo, da smo učna baza za dijake in študente zdravstvenih smeri in dietetike ter da omogočamo prakso in raziskovanje mnogim, ki izkažejo interes za učenje in opravljanje obveznih ter izbirnih vsebin v našem centru. Vsi ti mladi ljudje pomembno prispevajo k boljšemu življenju in bivanju stanovalcev ter tudi delovanju vseh nas zaposlenih. Preteklo leto se mi je zdelo idealno za kakšno noviteto, in tako sem idejo o vrtcu ponovno predstavila upravi ter dobila zeleno luč za izvedbo. Če bo vse po načrtu, bomo s prvim septembrom v centru imeli vrtec,« je navdušena direktorica.

Dolga pot do uresničitve sanj

Seveda pa uresničitev sanj še malo ni bila preprosta. Ambiciozna direktorica je morala svoje delodajalce prepričati, da na račun vrtca ne bi zmanjševali kapacitet, število stanovalcev bi ostalo enako.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 27, 4. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!