Zgodbe

Kozolec združil več kot 150 ljudi iz vsega sveta

Biba Jamnik Vidic
27. 4. 2023, 16.50
Deli članek:

Kovač Lenart Perko je nase opozoril z akcijo Rešite kozolec.

Mateja Jordovic Potocnik
Lenart Perko

»Danes sem plačal davke za leto 2023. Rešil sem hišo pred dolgovi, kupil zemljišče, na katerem stojita moja kovačnica in kozolec, kupil VW passat letnik 2008, renoviral podirajoči se kozolec toplar in ostalo mi je še 600 evrov!« je na družbenem omrežju zapisal Lenart Perko, kovač, o katerem ste lahko v Jani brali lani. A 33-letnemu Lenartu iz Dolenje vasi pri Cerknici je usoda namenila, da bo njegovo življenje pisalo posebne zgodbe.

Mateja Jordovic Potocnik
Lenart Perko je s posebno akcijo, ki jo je poimenoval Rešite kozolec, zbral denar za njegovo popravilo in kupil zemljo, na kateri stoji.

Po izobrazbi kamnosek oblikovalec, po duši pa kovač, ki se kot samozaposlen v kulturi preživlja z vodenjem posebnih kovaških delavnic v kovačiji Emberborn, je svoje poslanstvo iskal kar nekaj časa. Po srednji šoli se je najprej vpisal na študij arheologije, ki ga je kmalu zamenjal za študij filozofije in teologije, nazadnje še za študij pedagogike in andragogike. Študijev ni končal, verjetno tudi zato ne, ker je moral ob njih skrbeti še za preživetje. Denar si je služil v živalskem vrtu, pomagal je pri zaključnih delih, bil statist na televiziji, pomival posodo, čistil klimatske naprave, celo v vojski se je preizkusil, a mu ni bilo všeč. Najdlje, devet let, je delal kot varnostnik. Svet zanj verjetno ne bi nikoli izvedel, če ne bi leta 2018 iz delčkov kosti noge motorista, ki se je 2013 poškodoval v prometni nesreči, izdelal ročaja unikatnega noža z vgraviranim napisom »Življenje ni potica«.

Mateja Jordovic Potocnik
Perka že čaka nov projekt. Lotil se bo obnove replike tradicionalne namibijske kolibe, ki jo je leta 2004 zasnoval njegov oče, slikar Tomaž Perko.

Letos je Lenart spet opozoril nase, tokrat z akcijo Rešite kozolec. »Zaradi spleta okoliščin sem bil pred tem, da ostanem brez vsega. Ali se bom odselil in pustil mrhovinarjem, da raztrgajo, kar sem ustvaril, ali pa naredim nekaj tveganega, duhovitega in bolj konstruktivnega. In sem storil.«

Posnel je promocijski video in zaprosil za donacije. Na njegov poziv se je odzvalo okoli 150 ljudi. Na pomoč so mu priskočili prijatelji, podjetja in podjetniki iz vse Slovenije, pa tudi ljudje iz Norveške, Belgije, Nemčije, Amerike in Anglije.

Kaj se je zgodilo, da bi skoraj ostal brez vsega?

Kar nekaj stvari. Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 17, 25. 4. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!