Nasveti

Zakaj je regrat car med pleveli?

MetKa McCUlly Žigon
27. 4. 2023, 11.00
Deli članek:

Regrat je ena izmed najbolj zdravih in koristnih rastlin, čeprav ga imamo za plevel. Uspeva po vsej Sloveniji. Vsi ga poznamo in skoraj vsi nabiramo. Pri regratu so zdravilni prav vsi deli.

Shutterstock
Regrat

Korenina je znan nadomestek za kavo in jo nabiramo jeseni. Ima močan diuretični učinek. Mlade liste nabiramo zgodaj spomladi in so izvrstna solata, polna vitaminov ter mineralov. Rahla grenkoba spodbuja žolčnik in prebavne organe. Cvetni peclji čistijo kri, pospešijo tvorbo levkocitov v krvi, pospešijo metabolizem, pomagajo pri gastritisu, zabuhlosti, zastajanju tekočin … V sezoni naj bi jih pojedli do šest na dan.

Shutterstock
Regrat je ena izmed najbolj zdravih in koristnih rastlin.

Zdravilni so tudi še zaprti cvetni popki. Zame so prava poslastica in jih uživam popečene, z maslom in kruhom. Lahko jih pa vlagamo v kis in uporabljamo kot kapre.

Veseli, rumeni cvetovi regrata ravno sedaj krasijo travnike. Tudi ti so zdravilni. Naberemo in posušimo jih za čaj, iz svežih pripravimo tako imenovan regratov med ali pa sirup, žele. Lahko jih posujemo s sladkorjem in z njimi okrasimo sladice. Regratovi cvetovi so uporabni tudi v kozmetiki.

Recepti za pripravke iz regratovih cvetov vas čakajo v reviji Jana št. 17, 25.4. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!