Nasveti

Siringomielija, bolezen psov manjših pasem

Lara Jelen
27. 4. 2023, 16.55
Posodobljeno: 27. 4. 2023, 17.01
Deli članek:

Veliko psov pasme kavalir king Charles španjel naj bi v starosti šest let imelo bolj ali manj izraženo bolezen siringomielijo.

Shutterstock
king Charles španjel

To je obolenje vratnega dela hrbtenjače, prei katerem se zaradi premajhne lobanje mali možgani ukleščijo v hrbtenični kanal. Lastniki blažje klinične znake te bolezni pogosto zamenjajo za normalno vedenje ali jih pripišejo karakterju psa, opozarja Rado Zajc iz Veterinarske klinike Zajc & Co.

»Bolezen se najpogosteje pojavlja pri pasmi kavalir king Charles španjel, vendar se klinični znaki bolezni ne razvijejo pri vseh. Prizadete so lahko tudi nekatere druge (predvsem miniaturne) pasme: bruseljski grifon, yorkshirski terier, maltežan, čivava, pomeranec, bostonski terier in papilon.Prizadeti psi najpogosteje trpijo za bolečino glave in vratu, ki jo lastniki pri blagi obliki lahko zamenjajo za normalno vedenje ali del karakterja (umikanje pred ljudmi in drugimi psi, nezainteresiranost za igro in sprehode, preobčutljivost za neškodljiv dražljaj – dotik za ušesi, vrat, sprednje okončine ali prsnico).«

Fantomsko praskanje in navidezno lovljenje muh

»Zelo pogosto se prizadeti psi praskajo za ušesi, čeprav ta niso vneta, večinoma se z zadnjimi nogami sploh ne dotaknejo telesa (t. i. fantomsko praskanje). Bolečina se lahko stopnjuje do te mere, da psi tulijo, tiščijo z glavo v zid, se držijo zgrbljeno in se zbujajo med spanjem. Bolezen se odraža tudi v drugih nevroloških znakih, kot so navidezno lovljenje muh, strmenje v prazno, ohromelost, epileptični napadi …,« opisuje veterinar. Na bolezen posumijo na podlagi kliničnih znakov in pasme, potrdijo pa jo z magnetno resonanco (MRI)Žival je med to preiskavo v splošni anesteziji.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 17, 25. 4. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!