Zgodbe

Natalija Gorščak: S postom sem se znebila astme in alergij

Katja Božič
24. 3. 2023, 07.00
Deli članek:

Ko sem pred dnevi srečala nekdanjo direktorico televizije Natalijo Gorščak, se je zdela spremenjena, sproščena, njen obraz je žarel.

Mateja Jordovic Potocnik
Natalija Gorščak

Še vedno smo v obdobju štiridesetdnevnega posta, ki traja od pepelnične srede do velike noči. V tem času se verniki odpovedujejo mesu vsaj ob petkih, nekateri se odpovejo alkoholu, cigaretam, drugi sladkarijam. Veliko ljudi pa se spomladi za post odloči zaradi zdravja in boljšega počutja. Za večdnevno postenje se je priporočljivo obrniti na strokovnjaka, ki vas bo spremljal ves čas in vam znal razložiti procese, ki se vam med postenja dogajajo. Nekateri se odločijo postiti v skupini, drugi individualno, tako kot nekdanja direktorica nacionalne televizije Natalija Gorščak, ki je to počela pod budnim očesom Bilke Baloh, avtorice dveh knjig o postenju, z dolgoletnimi izkušnjami s področja terapevtskega postenja.

Ko sem pred dnevi srečala nekdanjo direktorico televizije Natalijo Gorščak, se je zdela spremenjena, sproščena, njen obraz je žarel. Povedala mi je, da se tako tudi počuti, to pa zaradi 21-dnevnega posta, ki ga je končala le nekaj dni prej.

Mateja Jordovic Potocnik
Bilka Baloh

Alergije so potihnile

Post je v njenem življenju stalnica. Z njim se je srečala že pri dvajsetih letih. Priporočil ji ga je homeopat v Franciji, ki ga je obiskala zaradi težav z astmo in alergijami.

»Rekel mi je, naj grem na post, ko končam s homeopatskimi zdravili, priporočil mi je tudi jogo in ukvarjanje s sabo.« V tistih časih post ni bil tako v navadi, kot je danes. Začela je s čajno-vodnim postom in klistiranjem. Nanj se je navadila in ga ponavljala vsako leto med januarjem in marcem.

»V devetdesetih so se ljudje postili z javorjevim sirupom in pekočo papriko, pa sem poskusila tudi s tem. Recimo, na en liter prekuhane vode sem dala dve žlici javorjevega sirupa in žličko pekoče paprike, in to pila.« Vedno se je postila od deset do štirinajst dni, eno leto pa je vztrajala skoraj cel mesec – 28 dni.

»To je bilo tisto leto, ko se je postil tudi Lojze Peterle. Ko sva se srečala na nekem dogodku, sem bila jaz že na koncu, on pa nekje na sredini,« se spominja. S pomočjo posta in homeopatskih zdravil si je uredila astmo, alergije so potihnile.

Stres je pustil davek

Zadnja leta, ko je delala v vodstvu televizije, pa se je uspela postiti samo od tri do pet dni, več zaradi dela in pritiskov ni šlo. Ves stres zadnjih let je pustil davek na njenem zdravju, ko je v pol leta prebolela kar dve pljučnici, imela srčne aritmije in se počutila slabo. Odločila se je nekaj narediti. In ker se že dolgo ni zares postila, se je odločila za kontroliran post, z nekom, ki ve, kaj dela.

»Želela sem si celo v ajurvedski center na Šrilanko ali v Indijo, pa sem ugotovila, da je to finančno prevelik zalogaj.« Zato je poiskala Bilko Baloh, s katero se že dolgo poznata.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 12, 21. 03. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!