Zgodbe

Bo cepivo dovolj?

Sanja :Lončar
5. 7. 2021, 22.07
Posodobljeno: 5. 7. 2021, 22.09
Deli članek:

Izbrala sem jansen, enkrat te pičijo in potem imaš mir. To se mi je zdelo pomembno predvsem zato, da me v službi ne terorizirajo z rednim testiranjem. Vseeno me zdaj skrbi, kaj če kljub vsemu zbolim, saj sem prebrala, da to cepivo ni tako učinkovito kot npr. Pfizerjevo. Bi se morala cepiti še s kakšnim drugim? Hvala za vaše mnenje - Elza Veliko mi pomeni, da končno lahko v miru spijem kavico s prijatelji in mi ni treba več razmišljati o tem prekletem virusu. A verjetno vsi že vemo, da se bo zgodba jeseni ponovila, in smo v dilemi, kaj storiti, da jo dočakamo v boljši koži. Verjetno se bo treba takrat bolj potruditi, saj nam že napovedujejo novo različico. Petra K.

Zarja Jana
Bo cepivo dovolj?

Virus ne pije kavice, temveč razmišlja le o svojem preživetju. Medtem ko ugibamo, kaj bo z različico gama, nastaja tudi delta, zeta in še kakšna. To je zelo logično – vse, kar obstaja v tem stvarstvu, želi preživeti. Vseeno, ali je to voluhar, gosenica, seme, bakterija ali virus, ko mu otežimo eno možnost, hitro razvija drugo. V nasprotju s človekom, pri katerem je na poti od težave do rešitve še kup politike, kalkulacij, dobičkarskih interesov, ima narava le en motiv – preživeti. Ne izgublja časa z ničemer drugim. Mislite, da virus ne bo »nagruntal« mehanizma učinkovanja naših cepiv? 

Cepivo ne more misliti – takšno je, kot so ga naredili in sprogramirali. Ali je zares tako učinkovito, kot navajajo proizvajalci, in ali učinkuje tudi pri novih sevih, bo pokazal šele čas. Tisto, kar že sedaj vemo, je, da cepivo ne more spremeniti strategije svojega učinkovanja. Tako, kot je narejeno, bo učinkovalo v našem telesu, pa če mi to potrebujemo ali ne. Le naš imunski sistem je tako inteligenten, da je sposoben analizirati in se prilagajati vsemu, kar želi zmotiti normalno delovanje našega telesa. 

Pripravimo se!

Tudi pri novem koronavirusu je naš imunski sistem dokazal, da zmore opraviti izpit. Še preden smo iznašli kakršnokoli cepivo, je 80 odstotkov ljudi okužbo prestalo in virus premagalo, ne da bi v telesu imeli protitelesa. Vse, kar je bilo treba storiti, so torej naredile naše splošne imunske celice. Zanje bi morala slovesno leteti vojaška letala in njim bi se morali do tal prikloniti zaradi neprecenljivega dela, ki ga opravljajo.

Edino naša splošna imunska obramba je sposobna težave reševati, ne da nam ob tem pridela še dve novi. Vse druge bližnjice lahko izstavijo račun z obrestmi, le zmaga, ki jo je doseglo telo samo, ostaja in se nam celo obrestuje v prihodnosti.

In kaj lahko storimo, da se zares pripravimo na virus delta, virus mišje mrzlice ali še kaj drugega, kar pride za povrh? Če vam povem, da lahko to jesen dočakate z za 50 odstotkov močnejšim imunskim sistemom, kot ste ga imeli lani, bi bili pripravljeni za to kaj storiti?

Zdaj lahko ogromno naredimo zastonj. Vse, kar bomo zamudili, pa bomo jeseni lahko le kupovali v obliki pripravkov in storitev.

Napolnite si zaloge vitamina D

Ali ste že slišali, da dovolj vitamina D v telesu zmanjša tveganje, da bi nas položil koronavirus, za kar od 15- do 17-krat? To bi morala biti najpomembnejša novica, ki bi vam jo povedali v vsaki informativni oddaji, pa je ni slišati. Lahko pa jo preberete v uradnem dokumentu, ki je objavljen na spletni strani Zdravniške zbornice Slovenije in so ga pripravili naši vodilni strokovnjaki. Stroka torej to ve ali bi vsaj morala. Zakaj pa ljudstvo o tem tako malo sliši?

Poletje je pravi čas, da počasi in varno izboljšamo svoje zaloge tega neprecenljivo pomembnega vitamina. Vedeti morate, da le naravno obliko vitamina D, ki ga pridelajo naše celice s pomočjo sončnih žarkov in holesterola, lahko skladiščimo v telesu. Vedeti morate tudi to, da varovalne kreme z visokimi UV-faktorjem zavirajo pridobivanje naravnega vitamina D. Ne bom vam svetovala cvrtja! Tudi »prenažiranje« s soncem je lahko škodljivo. Zaužiti ga morate ravno toliko, koliko ga vaša koža lahko prebavi. Zamislite si, da je to hrana. Za en mesec vnaprej se ne morete najesti. Vsak dan prava količina pa je ključ do zdravja. Zato začnite »trenirati« varno sončenje, kjerkoli je to možno.

Več v reviji Zarja Jana, št. 27, 5.7. 2021