Zgodbe

Slovenke imam v krvi

Jana
15. 11. 2011, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zdravko Čolić spet osvaja Slovenijo

Zdravko Čolić zagotovo velja za največjega frajerja rajnke Jugoslavije. To mu priznavajo tako glasbeni kolegi kot njegovo izjemno številno občinstvo širom po svetu, seveda prevladujejo ženske. Šarmantni Sarajevčan, ki z ženo in dvema hčerkama živi v Beogradu, po vseh teh letih vedno znova potrjuje svoj sloves. Letos poleti, dva meseca po 60. rojstnem dnevu, je v Beogradu podrl vse rekorde, saj je njegov koncert obiskalo in z njim prepevalo kar 100.000 ljudi, desetega decembra pa prihaja v ljubljanske Stožice. Z legendarnim Čolo se je bilo zelo prijetno pogovarjati. Je eden tistih velikih ljudi, ki jih slava in denar nista pokvarila, zaradi svojega bosanskega porekla pa je tudi zelo neposreden, zabaven, iskren in galanten. 

V Sloveniji že od nekdaj veljate za velikega šarmerja. Kako se počutite, kadar pridete k nam? 
Danes sem malo prehlajen, drugače pa odlično. Zelo rad prihajam v Slovenijo in kadarkoli grem v Avstrijo ali Nemčijo, načrtujem tako, da se ustavim tudi tukaj. Po navadi se dobimo v kakšni ribji restavraciji v središču mesta, če je čas, pa skočim še na morje.
Večji del vašega občinstva so ženske. Kakšne so vaše izkušnje s Slovenkami? 
Super ste in po tem ste znane! Slovenke imam zelo rad, ker ste zveste in znate držati družino pokonci. Ste ravno prav emancipirane in znate biti šefice v hiši. Takšna je bila moja pokojna mama. Slovenko vidim kot zelo močno osebo, ki se ji je uspelo izvleči iz povprečnosti, v nasprotju z balkanskimi ženskami, ki imajo še vedno slab odnos do svoje lastne emancipacije. Močna ženska in močan moški pa sta skupaj idealna kombinacija.
Kako se vaše oboževalke vedejo do vas, kadar se sprehajate po Ljubljani? Vas prepoznavajo ali mislijo, da ste samo zelo podobni Zdravku Čoliču?
Haha, nekatere me prepoznajo, nekatere ne, ampak povsod, kamor pridem, naletim na prijazne odzive. Ne, to mi sploh ne gre na živce, še razveselim se, če mi kdo pokaže simpatično gesto. Uživam ob lepih in ljubeznivih ljudeh. Rad sedim v Unionskem vrtu in se vedno razveselim, če srečam kako znanko in jo lahko povabim na pijačo.
In upravičite sloves zagotovo največjega frajerja v Jugoslaviji.
Kaj naj rečem …
Če je pa res. Kdaj in kje ste to najbolj občutili?
Hm, kaj jaz vem. Če se ukvarjaš s takim delom, kot se jaz, ko si medijsko tako izpostavljen, vsi od tebe pričakujejo, da se boš vedno vedel kot prvi napadalec. To je lahko kar težko breme. Moja sreča pri tem je, da smo mi Bosanci oziroma še posebej Sarajevčani po naravi skromni in ležerni ljudje. Nikomur iz Sarajeva ne pade na misel, da bi si kaj posebej prizadeval za slavo ali da bi se mu to zdelo pomembno. Pri nas vse pride kar samo od sebe. Nikoli nisem razmišljal, da počnem kaj posebno pomembnega, to je samo moje delo, ki mi ga je Bog dal, in upam, da ga bom še dolgo lahko opravljal. Ta naša »sarajevska šola vzgoje«, ko nobeden ni vzvišen nad drugim, se mi zdi danes zelo pomembna vrednota. V Sarajevu nihče ni važič, pa ni pomembno, ali je pevec, pisatelj, politik, župan ali znan športnik. Če rasteš v takem okolju, lahko edino sam sebe izločiš iz njega, drugi te ne bodo.
Kako pa so vaši Sarajevčani gledali na vas, ko ste začeli dobro služiti in ste si lahko kupili dober avto?
Ja, v sedemdesetih je bilo res neko obdobje, ko je bilo zelo pomembno, kdo ima boljši avto. A meni se to takrat sploh ni zdelo bilo pomembno, in še danes je tako. V bistvu nikoli nisem užival v dobrih avtomobilih. Imam čisto običajne avte, in to mi povsem zadostuje. Svoj zaslužek sem v glavnem porabil za sproti, za potovanja in seveda – za garderobo. Še v pokojni Jugoslaviji sem pogosto hodil v London v »shopping«. Vsa moja scenska garderoba je bila sešita tam. Ja, za obleko sem pa res zapravil veliko.

 

Več v Jani št. 46, 15. 11. 2011

 

Tekst: TINA HORVAT