Alter

Z živo hrano se je razcvetel

Katja Božič
15. 11. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

O tem, koliko je Saša Tasevski dosegla zgolj s predanim 24-urnim ukvarjanjem s sinom, tako rekoč odpisanim otrokom, ki se je rodil popolnoma negiben, do treh let pa je še nabral diagnoze, kot so srčna odprtina, epilepsija, sum na astmo, najhujša oblika umske zaostalosti, avtizem, hiperaktivnost in agresija, smo pisali že pred dvema letoma. Vsem metodam, ki jih je uporabljala, je nato dodala še prehranjevanje z živo hrano.

O tem, koliko je Saša Tasevski dosegla zgolj s predanim 24-urnim ukvarjanjem s sinom, tako rekoč odpisanim otrokom, ki se je rodil popolnoma negiben, do treh let pa je še nabral diagnoze, kot so srčna odprtina, epilepsija, sum na astmo, najhujša oblika umske zaostalosti, avtizem, hiperaktivnost in agresija, smo pisali že pred dvema letoma. Vsem metodam, ki jih je uporabljala, je nato dodala še prehranjevanje z živo hrano. »Na moje začudenje je otrok zacvetel,« veselo pravi. Kar smo lahko opazili tudi mi. Začel je razmišljati, razume skorajda vse in pomaga mamici pri vsakdanjih opravilih, le govori še ne. »To je za njegovo diagnozo čudež, ker je z vidika svetovne medicine docela neozdravljiv,« pravi Saša.

Okoli njiju se je zbrala skupina ljudi, ki jo je spodbudila, da o izkušnjah spregovori drugim, da bi dobili upanje in se naučili uravnoteženega prehranjevanja z živo hrano. Vse je strnila v knjigi Moč žive hrane (okusno presnojedstvo za vsak dan).
Prehod na živo hrano. Saša, ki pravi, da se v življenju nenehno uči, je začela pred dvema letoma iskati še nekaj, kar bi sina motiviralo, da si bo želel kaj storiti sam od sebe, ne pa da bi to storil, ker si pač tako želita mama ali terapevt. Pod roke ji je prišlo vedno več zgodb o ljudeh, ki so se pozdravili s presno hrano. »Ena od njih je bila o Victorii Boutenko, ki je čez noč iz hiše pometala mikrovalovno pečico, konzerve in podobne stvari ter družini začela pripravljati presno hrano. Povod je bil sin z diabetesom, ki po enem letu ni več potreboval inzulina, hkrati je pomagala do zdravja vsem družinskim članom, ki so pred tem imeli nekaj zdravstvenih težav, hkrati z njo. V različnih zgodbah sem prebirala, kako si je nekdo tako ozdravil raka, kako so ljudje shujšali, postali pozitivnejši. Ampak diagnoze, kot jo je imel Benet, ni imel nihče. Spraševala sem se, ali bi lahko takšna hrana pomagala tudi mojemu sinu.« Najprej je na presno hrano prešla sama, potem jo je ponudila tudi Benetu, ki jo je na začetku odločno zavračal. Sama se je po treh mesecih uživanja te hrane počutila odlično, polna energije. »Jedla sem samo sadje, solato in oreščke v različnih kombinacijah, ampak po nekaj časa se naveličaš,« razlaga, zakaj je začela brskati za različnimi recepti. Naučila se je pripravljati nadomestke kruha, mleka, sira. Da bi se naučila še več, se je odločila, da gresta z Benetom k neki družini v Kalifornijo. Družino z osmimi otroki, kjer je 60-letni oče že 40 let presnojed, mati je kot presnojedka preživela vseh osem nosečnosti, je našla na internetu. Fantek je že pred tem prvič pokusil s presno hrano, ko je zbolel za pljučnico in se je v enem tednu toliko pozdravil, da jima ni bilo treba iti k zdravniku. Ko je pri ameriški družini videl, kako vsi otroci z užitkom jedo to hrano, se je z veseljem pridružil. »V Kaliforniji je presnojedstvo zelo razširjeno, v Los Angelesu imajo 92 restavracij s presno hrano. Zaradi ugodnega podnebja, kjer je vse leto dovolj zelenjave in sadja, je lahko biti presnojedec, pri nas pa se moraš kar malo znajti.«

Več v Jani št.46, 15.11.2011

Več o knjigi Moč žive hrane in o tem, kje jo je mogoče dobiti, na naslovu:
www.kreare.si