Zgodbe

Dobro in silno zdravo!

Jana
4. 1. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Najbolj nenavaden bar, ki domuje za Bežigradom v kleti Bežigrajskih dvorov, je zakladnica izredno okusne presne hrane in sokov.

Dobro, da sem sedela, sicer bi me presenečenje vrglo na zadnjo plat: presna torta iz kivijev, oreškov in drugih zdravih »coprnij« je bila tako odlična, da sem jo grižljaj ali dva s težko muko odstopila fotografu, preostale rezine, ki so še bile na voljo, pa sem kupila za domov. No, to, da sem pila odlične sadne in zelene smutije, me ni presenetilo, saj sem jih že pokusila, presenečenje so bili še krekerji iz oreščkov v presni solati, posuti s čijo, v kateri so se skrivale tudi gobe šitaki, in za nameček še sladke presne kroglice ob požirku žive vode. »Ne jejte preveč,« se je mojemu navdušenju smejal solastnik bara Happy smoothie Tomaž Režek. »Ta živa hrana sicer ne oteži telesa, a je zelo nasitna.« Drži, do večera sem bila polna energije in – sita.

»Kaj pa je sploh to,« me je skeptično in izpod čela gledal znanec, ki sem mu navdušeno razlagala o zdravi, živi, bio in okusni hrani, ki sem jo okušala malo prej, »a je to spet nekaj modernega?« Niti ne: to je hrana, kakršno smo jedli nekoč, ko zemlja, ozračje in voda še niso bili tako zelo zastrupljeni in ko hrane nismo uničevali s pretiranim segrevanjem in pregrevanjem. Ali kot pojasnjuje Tomaž Režek: »Presna hrana je hrana, v kateri je življenje, kajti mrtva hrana ne more ustvariti življenja. Vsak grižljaj, ki ga vnesete v telo, gradi celice. Z zdravo presno, ekološko pridelano hrano bomo telo prepojili z vitamini, minerali in izredno pomembnimi omega 3 maščobnimi kislinami. To je hrana, ki je nerafinirana in toplotno obdelana na manj kot petinštirideset stopinjami Celzija, to pomeni, da vsebuje izjemno veliko življenjsko pomembnih encimov, ki se na višji temperaturi uničijo, a so zelo pomembni: so življenjska sila, ki pomaga pri prebavi in vsrkanju mikrohranil v telo.«
Zeleno zdravje. No, tudi če ne bi poslušala strokovne razlage in se o prednostih presne hrane in razstrupljevanja organizma ne bi poučila, bi pokusila smutije, napitke, pripravljene iz organske zelenjave in sadja. Ker imam rada sokove in ker se kot vedno več ljudi zavedam pomembnosti hrane in pijače, ki jo uživam. Izgovor, da nimam primernih aparatov in da nimam časa iskati res neoporečne zelenjave, ne drži več, odkar sem obiskala majhen in lično urejen bar, ki domuje za Bežigradom. Njegova zgodba je povezana z zdravim načinom življenja in športom: Tomaž in njegova poslovna partnerka sta športnika (Tomaža se spominjamo iz akrobatske skupine Žabe), ki sta se zavedala, da je treba imeti tudi navznoter tisto, za kar si prizadevaš navzven – da si usklajen in zdrav. »Najbolje za človeka je, da je živo in svežo hrano, saj ta daje energijo za fizične in psihične napore: kadar jo uživamo, se počutimo lahkotnejše, polt je bolj sijoča, počutimo se mlajše.« Že pitje smutijev, predvsem zelenih, ki jih pripravljajo sproti in skorajda po željah (ponujajo pa tudi zajtrke, solatne krožnike, presne sladice, veganske sendiče, sveže otroške kašice), pomaga k odličnemu počutju. V zelenju je namreč življenje, saj so rastline edine sposobne spremeniti sonce v energijo, ki jo telo porabi za gradnjo in obnovo celic. »Molekula klorofila je zelo podobna molekuli hemoglobina v krvi – klorofil pa pomeni utekočinjeno sonce. Zeleni smutiji imajo veliko vsebnost mikroelementov, njihovo razmerje je idealno in prav tako, kot ga potrebuje človeško telo, so pa tudi izredno lahko prebavljivi.« A ne le to, so popoln obrok, saj vsebujejo vlakna, ki so izredno pomembna za prebavni sistem: vlaknine iz surovega sadja in zelenja namreč delujejo kot magnet – iz črevesja pometejo odpadne snovi. In če vemo, da ima zelenje dovolj beljakovin za tvorbo mišic rastlinojedih živali, tudi šimpanzov in goril, je vredno vsaj pokusiti.
Zdrava hrana doma. Kaj je najpomembneje pri pripravi presnega obroka? »Najprej sestavine, ki so ključni del, pomembni so tudi proces in orodje za pripravo. Vsa hrana, ki jo pripravljamo, je ekološkega izvora, sodelujemo s pridelovalci in kmeti, zagovarjamo biodinamičen razvoj, načrtujemo tudi lastno proizvodnjo. Delamo s surovinami, ki se jih največ dobi v Sloveniji.« Pa potrebujemo za izdelavo smutijev, ki si jih lahko seveda pripravimo doma, posebne aparature? »Uporabljamo blender vitamix, ki je vrhunski sekljalnik – ne uniči živosti v hrani. Zdrobi najtršo celično strukturo, ki je v zelenju, in tako osvobodi vitamine in minerale, da jih telo lahko vsrka. Z njim vsak dan pripravljamo smutije, uporaben je tudi za pripravo sladoledov, krem za torte, raznih namazov. Zelo dobrodošel je dehidrator, s katerim pripravljamo krekerje, kosmiče, piškote in suho sadje.« Embalaža za domov je iz koruznega škroba, plastike ne uporabljajo, pač pa eko steklo, da se ohranjajo vse žive snovi, sestavinam tudi dodajajo živo vodo.

Več v Jani št. 1

tekst: MIŠA ČERMAK, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ