Ljudje

Najboljši kuhajo z bazuko

Jelka Sežun
4. 1. 2012, 09.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tegale članka skoraj ne bi bilo. Res. Saj sem imela najboljši namen in sem se celo spravila k delu, ampak potem sem morala nujno - po službeni dolžnosti - pogledati, kaj imajo muppetki na YouTubu, in me je čisto odneslo. Ker če niste videli, kako Beaker poje Odo radosti, še niste zares živeli. In absolutno je treba pogledati, kakšne težave ima švedski kuhar s suflejem, lažjim od zraka. Recept tega virtuoza nenavadnih kuhinjskih pripomočkov, kako z bazuko narediš bučno pito, bi pa sploh moral biti v arzenalu vsake gospodinje. In kako naj ob tem človek potem piše?

Tegale članka skoraj ne bi bilo. Res. Saj sem imela najboljši namen in sem se celo spravila k delu, ampak potem sem morala nujno – po službeni dolžnosti – pogledati, kaj imajo muppetki na youtubu, in me je čisto odneslo. Ker če niste videli, kako Beaker poje Odo radosti, še niste zares živeli. In absolutno je treba pogledati, kakšne težave ima švedski kuhar s suflejem, lažjim od zraka. Recept tega virtuoza nenavadnih kuhinjskih pripomočkov, kako z bazuko narediš bučno pito, bi pa sploh moral biti v arzenalu vsake gospodinje.
In kako naj ob tem človek potem piše?

Čas, da prižgemo luči: Če ste dovolj stari, se jih spomnjate: vsak teden so bučno prihrumeli v naše domove, oznanili, da je »čas, da zaigra glasba in čas, da se prižgejo luči,« in potem je sledilo pol ure popolnega kaosa s petjem, plesom in slavnim gostom.
Muppet show. Najboljši teater naše mladosti.
Beseda »muppet« se je menda prvič pojavila leta 1956, spesnil jo je oče muppetkov, lutkar Jim Henson, ki je pozneje v intervjuju pojasnil, da je zlepil besedi marioneta in puppet (lutka). In še pozneje priznal, da si je besedo preprosto izmislil, ker je dobro zvenela in mu je bila všeč, potem si je pa izmislil še zgodbico o njenem nastanku, ker mu je ravno padla na pamet, ko je govoril z novinarjem. Zagotovo ne bomo nikoli vedeli, ker je Henson leta 1990 pri šestinpetdesetih umrl.
Muppetki so pa ostali. In so bili vsepovsod, še na poštnih znamkah.

Enkrat je dovolj: The Muppet Show – naslova pri nas niso niti poskusili prevajati, oddaje pa sta v Jugoslaviji predvajali sarajevska in zagrebška televizija – je bil na sporedu pet sezon, od 1976 do 1981, posnetih je bilo 120 epizod z več kot sto gosti. Sprva so morali slavne zelo prositi, da so prišli nastopat, lutkarji so uporabili vse svojo zveze in prijateljstva, da so v oddaje privlekli kakšno oklevajočo zvezdo, ampak tam nekje sredi druge sezone, ko je z muppetki zaplesal Rudolf Nurejev in dobil odlične kritike, so se stvari obrnile in zvezde so prihajale vedno raje, dokler se niso na koncu praktično pretepale za priložnost, da bi smele nastopiti z gledališčniki iz penaste gume in blaga. In vsak je dobil samo eno priložnost, v Muppet Show nikogar niso povabili dvakrat. So pa nekatere povabili v svoje filme.
Teh je bilo, skupaj s televizijskimi, devet, potem so bile pa še posebne televizijske oddaje, pa plošče, kasete in videi. Muppetki nikoli niso zares odšli.  Potihem so se prikradli celo v jezik. V angleščini je muppet nekdo, ki nima pojma, naiven butelj.
Novembra lani je prišel – po dvanajstih letih! – v kino deseti film z muppetki. Napovedali so ga že leta 2008 in mu sprva namenili naslov Najcenejši muppetovski film vseh časov, ga potem skromno preimenovali v Najboljši muppetovski film vseh časov, in se slednjič sprijaznili z naslovom Muppetki (The Muppets). In tako ne vemo, ali je res najcenejši –  malo verjetno – bi pa po kritikah sodeč utegnil biti med boljšimi.

Nazaj v prihodnost: Zmagoslavna vrnitev muppetkov pa se je v resnici začela že prej, s prihodom interneta. In  eksplodirala s prihodom socialnih omrežij. Leta 2005 sta tečneža z balkona Statler in Waldorf dobila spletno oddajo (naslov je bil, jasno, Z balkona), v kateri sta razpravljala o novih filmih.
Novembra 2009 se je na youtubu pojavila muppetovska verzija stare upešnice Queenov Bohemian Rhapsody. Tisti, ki so zadnji film z muppetki videli še kot otroci, so bili takrat ravno dovolj stari, da jih je spomnil, kaj so nekoč imeli radi. In kaj imajo še vedno radi. V dveh tednih so našteli več kot deset milijonov zadetkov. Redno nalagajo nove spote, v katerih najdete vse, od starih popevčic, skečev do parodij na filmske napovednike. In pozor, če vas premaga nostalgija, boste dolgo, dolgo ostali tam. Verjemite, jaz vem.
Uradna stran muppetkov na facebooku ima več kot milijon prijateljev, posamezne zvezde pa imajo seveda tudi svoje strani. Za komentarje na twitterju skrbita Statler in Waldorf, bere pa jih okrog 70.000 ljudi. In seveda so muppetki tudi na strani google+, pa v številnih aplikacijah.
Leta 2010 je debitirala spletna kuharska oddaja The Muppets Kitchen with Cat Cora.
Ampak, hecna stvar, najnovejši film je narejen po starem, brez računalniških posebnih efektov. Kritik, ki ga je skrbelo, da bodo muppeti v novem filmu preveč posodobljeni, si je oddahnil: »Film Muppetki je otok izven prostora in časa,« je olajšano oznanil.
Uffff, za las je šlo.