Zgodbe

Bordeli na avstrijskem Koroškem

Tina Nika Snoj
10. 4. 2012, 13.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Avstrijska Koroška ni le dežela sinjih jezerc in družinskega turizma. Premore kar 38 registriranih javnih hiš, od tega 12 v Beljaku in 10 v Celovcu.

arhiv
Avstrijska Koroška ni le dežela zelenih travnikov, sinjih jezerc in družinskega turizma. Je tudi raj za goste, ki idealno sprostitev najdejo v vročih poltenih užitkih. V deželi je kar 38 registriranih javnih hiš, od tega 12 v Beljaku in 10 v Celovcu, veliko je tudi neprijavljenih ponudnic in klubov. V Avstriji je namreč prostitucija legalizirana. Doslej so prebivalci Koroške s tem precej mirno shajali, a načrti za štiri nove bordele tik ob turističnem biseru – Baškem jezeru so mnogim od njih pognali kri v glavo.

Turkizne vode Baškega jezera vodniki opisujejo kot eno najlepših alpskih turističnih destinacij, ki vsako leto privabi na tisoče kopalcev, ribičev in pohodnikov. Pa tudi na stotine gospodov, ki pridejo tja le prespat. No, tudi to ne ravno, saj so njihov cilj javne hiše z vročimi dekleti in bogato ponudbo dodatnih storitev. Ker je prostitucija v sosednjih državah prepovedana, je obmejna Koroška še toliko bolj vabljiva za občasen vroč obisk. Prav zato je za tuje vlagatelje dežela posebno privlačna. V neposredni bližini Baškega jezera tako nameravajo zgraditi štiri nove bordele, ki bi zaposlili kar 280 novih prostitutk. To je skoraj še enkrat toliko, kolikor je zdaj registriranih. Prebivalci so skočili pokonci in se uprli. Vložili so pritožbe, prizive in nesoglasja ter napovedali demonstracije in pohod na deželno vlado v Celovcu, če njihovim protestom ne bodo prisluhnili. Še posebno ogorčeni so prebivalci vasice Marija na Zilji, kjer stoji ena najstarejših romarskih cerkva na Koroškem in kjer naj bi stal eden izmed novih bordelov.
Javna hiša poleg cerkve in vrtca

V torek popoldne je vasica s 400 dušami zaspana in prazna. Sezona se še ni začela in na cestah vlada mrtvilo. Vsaka druga hiša nosi izvesek Pension in Zimmer frei. Sogovornika je težko najti, pa tudi tisti redki, ki so pripravljeni javno deliti svoje mnenje, se nočejo fotografirati. »Odločno sem proti,« se razburi starejši gospod, »kaj pa se to pravi, postaviti bordel v spodobno vas? Ali ni dovolj, da eden stoji nekaj sto metrov od nas? Zemljišče, kjer naj bi stal, je v bližini cerkve, šole in vrtca. Kaj bi s tako ustanovo povedali otrokom?« Številni vaščani se z njim strinjajo in se bojijo, da bi javna hiša v vas pripeljala tudi kriminal in vse mogoče nevarnosti. Še posebno jih skrbijo zvodniki, ki jih je menda skoraj toliko kot prostitutk in jih prebivalci sumijo, da se ukvarjajo tudi z drugimi nečednimi posli.

 

Več v tiskani izdaji revije Jana, št. 15, 10.4.2012