Zgodbe

Kardinal na razpelu

Mateja A. Hrastar
4. 9. 2012, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Najprej smo se spraševali, koliko otrok ima bivši nadškof Uran, sedaj se sprašujemo, ali je Nemec na začasnem delu v Dubaju otrok slovenskega kardinala.

Leta 2007 je z izjavo »Fantje in dekleta, odgovornost do naroda se začne v postelji« kardinal Franc Rode postal Večerov bob leta. Pet let pozneje bo lahko dokazal, da je do naroda odgovorna oseba in s testom očetovstva razjasnil dvome o svojem morebitnem potomcu. Za test je torej na voljo, kdaj bi se lahko dogodil, še ne vemo. Vsekakor bo dotlej še veliko možnosti za napletanje zgodb o duhovnikih, ki imajo otroke, zadnje čase so v delu predvsem tisti iz cerkvenih vrhov.

Govorilo se je marsikaj

Visoki cerkveni dostojanstveniki in njihovi domnevni otroci so v zadnjih mesecih vroča medijska roba. Najprej smo se spraševali, koliko otrok ima bivši nadškof Uran, sedaj se sprašujemo, ali je Nemec na začasnem delu v Dubaju otrok edinega slovenskega kardinala. Ob tem še krožijo domneve o klikah in klanih v slovenski Cerkvi, kdo je koga hotel nasaditi in koga maščevati.

Vendar se primera domnevnih otrok Urana in Rodeta razlikujeta. V primeru Urana se nikoli niso pojavila imena in konkretne osebe, ki bi domnevale, da so njegovi otroci. Pa ga je delodajalec v Vatikanu kljub temu kaznoval. V Rodetovem primeru je ime konkretne osebe z vsemi podrobnostmi zgodbe kot bomba treščilo na naslovnico časopisa. In Rodetov delodajalec molči. Čeprav se je o Rodetovih otrocih začelo šušljati že z njegovim imenovanjem za nadškofa. Med novinarji je znana anekdota, ki jo je ob imenovanju izrekel takrat vidni slovenski politik, češ da se bo o Rodetu govorilo marsikaj, tudi kaj, česar ne drži, da je pa ena stvar resnična: za svoje ljubice je vedno dobro poskrbel.

Govorilo se je res marsikaj. Ampak, če bi ta hip izmerili temperaturo med slovenskimi verniki, bi se izkazalo, da večina meni, da Rode ima otroke. V anketi 24ur.com je med 13.083 ljudmi, ki so sodelovali v anketi, 62 odstotkov bilo prepričanih, da je to res. Mirno bi lahko trdili, da glede na internetne odzive ljudje Rodetu privoščijo, da ga ujamejo pri napaki. Je že res, da ima v Vatikanu močno mrežo, a med ljudmi pač ni priljubljen.

Ua, to je Franc Rode!

Zgodba o domnevnem sinu kardinala Rodeta, kot jo je opisal Peter S., gre takole: pred 42 leti sta prijateljevala učitelj verouka in učenka. Hodila sta na izlete, bazen, se vozila naokoli v njegovem črnem renaultu. Nato je ona nenadoma izginila iz domačega kraja. Odpotovala je v Nemčijo, tam naj bi delala v Siemensu. A tja je prišla noseča in brez zdravstvenega zavarovanja. Naselila se je v zavodu Sv. Jožefa in rodila sina. Dečka so namestili v sirotišnico. Mati nikoli ni povedala, kdo je očetov oče. Odrasel sin je vsekakor želel izvedeti, čigave gene nosi. Mati je molčala. Nekega dne je obiskal materin domači kraj v Sloveniji in spraševal, ali vedo, kdo je njegov oče. Prijatelji so rekli, da se govori, kdo bi bil, a mi niso hoteli povedati. Šele ko se je vrnil v Nemčijo, so mu povedali, da je to zelo pomembna oseba v Sloveniji, kardinal Rode. Na internetu je našel njegovo sliko, sklical družinski sestanek in mamo vprašal, ali pozna tega človeka. »Ua, to je Franc Rode,« je vzkliknila mati. »Ali je on moj oče?« jo je vprašal. »Nisem prepričana,« je odgovorila. 


Več preberite v tiskani izdaji revije Jana (št. 36, izid: 4.9.2012).