Zgodbe

Namesto kirurškega noža – bioenergija

Miša Čermak
4. 9. 2012, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

»Za deset let bi vas lahko pomladil«, je rekel Tomislav Zih. »No, pa dajte,« sem rekla nejeverno. Po terapiji sva s fotografom verjela v čudežno moč zagrebškega bioenergetika.

Po terapiji, ki jo je naredil fotografu in meni, sva verjela v čudežno moč zagrebškega bioenergetika, ki pomaga obolelim za multiplo sklerozo, cerebralno paralizo in vrsto drugih resnih bolezni, hkrati pa jih vidno pomlajuje, saj z bioenergijo obnavlja celice.

Šestdeset let šteje Tomislav Zih, sicer inženir agronomije, ki je v službi kljub ljubezni do bioenergije, ki ga spremljal od mladih let, preživel dve slabi desetletji. A delo z življenjsko energijo ga je tako vlekla, da je pustil varnost zaposlitve za nedoločen čas, si za vsak primer prihranil denar za leto dni življenja in povsem skočil na glavo v delo z energijo, ki ga je vleklo od najstniških let, ko se je začel ukvarjati z jogo. Vseh šestnajst let, kar se posveča samo zdraviteljstvu, dela brez reklame, pravzaprav je njegova najmočnejša referenca ljudski glas, ki se širi o njegovem delu. Zadnje čase se predvsem posveča pomlajevanju teles, torej vsemu tistemu, kar kot modne smernice narekujejo estetski kirurgi: zategovanju in glajenju kože, dvigu prsi, zmanjševanju gub in podbradka, rasti las in celotnemu preoblikovanju telesa. Zveni kot znanstvena fantastika, vem, a filmi, posneti pred njegovo terapijo, med njo in po njej, povedo več kot tisoč besed!

Učil ga je odličen učitelj

»Kadar preoblikujem telo, ga hkrati tudi zdravim,« razlaga Tomislav tiho in mirno, medtem ko pomlajuje kolega fotografa, bolje rečeno, ko opravlja drobne korekture in ga sprošča z drobnimi udarci in ščipanjem. Vse, kar dela s telesom med terapijo, je pravzaprav izredno nežno in sproščujoče. »Nisem izumil tega, kar delam, nekaj je v univerzumu, kar je od vedno, kar imenujemo bog, narava. Že kot otroka me je bolj zanimal notranji svet, družil sem se s starci, ker so bili modri,« skuša ubesediti, kaj in zakaj ga je vleklo in vodilo v vode energij, k pomoči sočloveku. In k naravi, zato je študiral agronomijo, zato se je odločil za delo z bioenergijo. »Čutil sem, da je tako prav: človek mora delati to, kar dela najraje!« Znanje je seveda nabiral dolgo, triinštirideset let in ga še vedno, ta pot traja vse življenje: po jogi, ki jo je začel vaditi pri sedemnajsti, je začel trenirati tudi karate, veliko je meditiral, postal vegetarijanec ter postopoma odkrival bioenergetske sposobnosti. Odločil se je za pouk pri Li Xiang Mingu, zdravniku tradicionalne kitajske medicine (v starosti je zdravil zadnjega kitajskega cesarja), ki je bil v Zagrebu in ki mu je prenesel znanje tajne veščine bioenergije chi kunga – dejal mu je, da ima velik potencial. K temu, da je začel razvijati posebne metode zdravljenja in estetskega oblikovanja telesa in obraza z bioenergijo, ga je spodbudilo nenavadno naključje. Natančneje film, ki ga je videl v Londonu leta 2000. »Ljubezenska zgodba o Merlinu, ki so mu ukradli njegovo ljubezen, žensko. Srečala sta se spet stara, sivolasa, dotaknil se je, naredil iz nje dekle, dotaknil se je sebe in se pomladil v fanta. Tudi jaz sem poskusil in je šlo – vsak dan bolje in hitreje. Velik izziv zame.«

Pomoč pri cerebralni paralizi

»Veliko prevarantov se ukvarja z bioenergijo, zato je treba biti pazljiv. Sam sem z meditacijo dobival potrditve, naj se ukvarjam z bioenergijo. In sem razvijal svojo metodo.« Gre pravzaprav za občutek, ki ga čuti v sebi, v rokah, dela lahko tudi na daljavo, le da je pri nekaterih, pravi, avra zaprta. »Če se dotaknem človeka, ki si želi pomoč, on to energijo začuti. Dotik je dober. Tudi misel je močna: tako, kot si človek zamisli, tako je. Pri deklici s cerebralno paralizo so se videle deformacije, izbuljene oči in zaradi bolezni spačen obraz – energija vse to popravi, umirja, obraz se je umiril, postal bolj enakomeren. Deklica hodi. Pomagam pri multipli sklerozi, zdravljenje gospe, ki sem ji pomagal, je posneto na kameri in spletu. Nekomu lahko pomagam bolj, drugemu manj, odvisno od človeka,« pravi stoično. »Zdaj sem profesionalno tako deformiran, da na ulici, avtobusu gledam ljudi in vidim, kaj bi se dalo popraviti. Telesa imajo obliko, kot jo podedujejo in pridobijo, nimajo pa popolne oblike, ki bi jo lahko imela.« Tomislav jih zna popraviti, pravi da spreminja tudi DNK-zapis. Kako, vrtam? (Smeh) »Ne vem veliko, nisem strokovnjak za to področje, ne znam razložiti – a saj tudi znanstveniki ne znajo razložiti. Jaz to začutim in vidim: vidim podedovane težave, ki izginejo, kadar delam; tam, kjer so težave, se kopičijo gube, nabira se maščevje, a ne le to, koža je mat, utrujena, temna, ne sije. Pa se jo dotaknem, vzpostavim stik in to, negativno energijo, ki je v telesu, izvlečem ven – tako delam. Nato pomagam, da pride energija iz univerzuma v človeka.« Pa s tem delom škodi tudi sebi? »Malo že prevzamem te negativne energije vase, tudi težave, ker s človekom le delim njegovo travmo.« A se zna očistiti – v naravi in z dihanjem.


Več preberite v tiskani izdaji revije Jana (št. 36, izid: 4.9.2012).