Zgodbe

Ko Slovenija umolkne

Tina Horvat
18. 12. 2012, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tina Maze nam je vrnila nacionalni ponos in skupaj z njo se vsak konec tedna veselimo tekem ter strastno navijamo in trepetamo zanjo.

Ne samo, da je rekorderka v številu zmag, točk in medalj po prvih tekmah svetovnega pokala v tej sezoni, slovenski narod je z njo spet postal to, kar je bil nekoč in kar pač moramo biti – narod belih strmin. Tina Maze nam je vrnila nacionalni ponos in skupaj z njo se vsak konec tedna veselimo tekem ter strastno navijamo in trepetamo zanjo. Seveda se pri tem vsi sprašujemo, kako je to sploh mogoče!? Kako je mogoče, da se dekle z malodane konca sveta tako veličastno in z velikansko prednostjo kar po vrsti vihti na vse mogoče zmagovalne stopničke in si s svojim zanesljivim smučanjem nabira tako velikansko prednost? Od kod ji zagrizenost, vztrajnost in trma? Po odgovore smo odšli kar v njeno Črno na Koroškem, ki ob zimskih koncih tedna zaradi domačih navijačev postane pravi adrenalinski park.

Črna na Koroškem je majhno mesto velikih smučarjev. Pred leti je bila bolj znana po Najevski lipi, ki je z več kot desetimi metri obsega najdebelejše drevo v državi, zadnjih petnajst let pa so njen sloves presegli smučarji Katjuša Pušnik, Mitja Kunc, Aleš Gorza, Nataša Lačen … Mestece živi s smučarji in smučarijo in menda se tukajšnji otroci postavijo na smuči, čim dobro shodijo. Ker leži v dolini reke Meže, je terenov dovolj, tako rekoč vsaka hiša ima svoj breg za prve smučarske zavoje in padce.

Tina se je rodila 2. maja 1983 in njena družina se je v Črno preselila iz Prevalj, ko je bila stara eno leto. »Tukaj sem obiskovala vrtec in osnovno šolo. S tremi leti sem se naučila smučati, kasneje so me vpisali v smučarski klub Črna na Koroškem. V osnovni šoli sem poleg smučanja trenirala še odbojko in se šest let učila igrati na klavir,« piše na svojem blogu superšampionka.

Krivični »strokovnjaki« brez besed. Tina, ki so ji še lani pripisovali »težaven« karakter, pa njenemu partnerju in trenerju tudi, je kar naenkrat postala kraljica vseh slovenskih src, do letošnje sezone so ji nekateri namreč očitali muhavost. A vse njene muhe, ki to seveda niso bile, ampak več kot očitno le njena pot do osebnega uspeha, so, kot je videti, pozabljene. Športni novinarji in nekateri »strokovnjaki«, ki so še nedavno ob vsakem njenem najmanjšem neuspehu z lahkoto udrihali po njej, kakor je pri nas nasploh navada, so umolknili.  

Je sicer kritična javnost morda ugotovila, da je v Sloveniji končno čas za drugačen, bolj individualen in ne več socialističen pristop do smučarije, ki ne dovoljuje nikakršne osebnostne rasti in odklonov? Tina Maze sama pravi, da je ključ njenega uspeha odcepitev od smučarske zveze (SZS) leta 2007, ko so hoteli spodnesti trenerja A-reprezentance Andreo Massija in se je Tina odločila oditi z njim po svoje ter ustanovila Team to aMaze.

Ljubezenska pravljica Tine in Andree. Ključ njenega uspeha je zagotovo tudi ljubezenska pravljica, ki jo živi s svojim trenerjem. Združujeta, kot sama pravita, svoja težavna in predvsem v vrhunske dosežke usmerjena značaja. »Vrhunski športniki so posebni ljudje, in kdor je vrhunski, pač ne more imeti lahkega karakterja,« je nekoč razložil Andrea Massi in pristavil, da Tina potrebuje trdo roko.

Trdo roko, da, zagotovo, vendar pa nikakor ne nespoštljivega odnosa in sporov, kakršne je imela še lani do nje SZS z njenim nekdanjim predsednikom Tomažem Lovšetom na čelu. Ti so tako Mazejevi kot Massiju več kot očitno jemali veliko energije in so sedaj na srečo že preteklost. Zvezda Tine Maze, osvobojena slovenske povprečnosti, sveti vse močneje.

 


Več preberite v tiskani Jani (št. 51, izid: 18.12.2012).