Zgodbe

Božične zvezde iz Čateža

Carmen Leban
19. 12. 2012, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Božična zvezda je nepogrešljiv simbol božično-novoletnih praznikov. Obiskali smo največjega gojitelja božičnih zvezd v Sloveniji.

V Vrtnariji Čatež letno vzgojijo kar 200 tisoč. Polovico jih prodajo doma, preostale pa romajo v sosedno Hrvaško.

Prostrana, rdeče obarvana polja v čateških rastlinjakih ti vzamejo dih, toliko lepote na enem mestu res navduši vsakogar. Božične zvezde, druga pri drugi. V vrtnariji Čatež rastlinjake ogrevajo s toplo vodo iz bazenov v tamkajšnjih termah in tako prispevajo k ohranjanju okolja.

Posadijo jih že avgusta. Kako časa potrebuje listnata lepotica, da se tako lepo obarva do praznikov? Začne se že avgusta. »Izbiramo najboljše dobavitelje, ki nas oskrbujejo s potaknjenci, iz katerih se razvijejo lepe in kakovostne božične zvezde,« pove direktor Mitja Medvešček. Nato je treba poskrbeti, da pridejo nepoškodovane do kupca. »V rastlinjakih vsako rastlino zaščitimo s celofansko vrečko, nakar jih prepeljemo v ogrevane tovornjake.« Potrošnikom svetuje, da rastline kupujejo v vrtnih centrih ali cvetličarnah, kjer imajo ustrezne razmere, na voljo pa tudi papir, s katerim jo zaščitimo. Božična zvezda namreč ne prenaša temperaturnih šokov. Še posebej moramo biti previdni na poti do doma, da je ne prehladimo, tudi v avtu je ne smemo puščati!

Ne zalivajmo je preveč. Doma božično zvezdo postavimo na svetlo mesto, a ne neposredno na sonce, občutljiva pa je tudi za prepih. Najbolj ji ustreza temperatura okoli 20 stopinj Celzija. Zmerni bodimo tudi z zalivanjem, dovolj je od enkrat do dvakrat na teden oziroma ko je prst v lončnici suha, v posodi pa se naj ne nabira voda. Matjaž Medvešček, ki prisega na klasično rdečo božično zvezdo, ima vedno kakšen primerek tudi v pisarni. »Tam jo prestavljam, da ugotovim, kaj ji ustreza, in poskušam z zalivanjem, s čimer sem dognal, da ji preveč vode zares škodi.«

Naslednjo zimo bo znova cvetela! Božično zvezdo potem, ko odcveti oziroma odvrže liste, predvidoma marca, porežemo na približno 5 cm in jo veliko manj zalivamo kot med cvetenjem. Rastlina se potem sama obraste, in če z njo pravilno ravnamo, se vrhnji listi znova rdeče obarvajo. Pri tem moramo biti pozorni, da je zvezda jeseni vsaj 10 ur v temi, saj je rastlina kratkega dne. Nikar je ne imejmo v dnevni sobi, ampak v prostorih, kjer zvečer ne prižigamo luči in televizorja. Nekateri si pomagajo tako, da jo zvečer prekrijejo s papirnato vrečko.