Nasveti

Pomarančni marmorni kolač

Katja Kmet
18. 12. 2012, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

K sladkemu kolaču ponudimo dišečo kavo ali čaj in kmalu bomo opazili, da smo lahko dobre volje tudi na najbolj čemeren dan.

Za 8 kosov

Priprava: 40 minut
Pečenje: 55 minut

Sestavine:
2 bio pomaranči
50 g jedilne čokolade
250 g moke
2 žlički pecilnega praška
125 g zmehčanega masla
125 g sladkorja
sol
3 jajca
2 žlici kakava v prahu
100 g sladkorja v prahu

Priprava: Pomaranči umijemo z vročo vodo in obrišemo do suhega. Na tanko jima ostrgamo lupino in iztisnemo sok. Čokolado na drobno sesekljamo. Moko pomešamo s pecilnim praškom. V skledi umešamo zmehčano maslo, sladkor in ščepec soli. Mešamo z električnim ročnim mešalnikom najmanj 8 minut, da je zmes spenjena in gladka. Drugo za drugim dodamo jajca, vsako mešamo s sestavinami v skledi pol minute, preden dodamo naslednje. Med mešanjem nato menjaje dodajamo še moko s pecilnim praškom in drugo za drugo 5 žlic pomarančnega soka. Testo, ki ga tako dobimo, razdelimo na dva dela. V prvo polovico testa zamešamo 2 žlički naribane pomarančne lupinice. V drugo polovico testa zamešamo kakav, na drobno sesekljamo čokolado in 5 žlic pomarančnega soka. Namastimo škatlast model, dolg 20 cm. V model nalagamo menjaje 4 plasti svetlega in temnega testa. Z vilicami spiralasto povlečemo skozi plasti testa, da se delno premešajo in nastane marmorni vzorec. Model postavimo v ogreto pečico. Kolač pečemo pri 180 stopinjah na spodnji rešetki od 50 do 55 minut. Po 10 minutah pečenja v površino kolača podolžno zarežemo z ostrim nožem. Pečeni kolač naj se v modelu ohlaja 10 minut, nato ga zvrnemo na rešetkast podstavek in pustimo, da se popolnoma ohladi. Potresemo ga s sladkorjem v prahu ali pa oblijemo s sladkornim oblivom.

Nasvet: Sladkorni obliv pripravimo tako, da sladkor v prahu gladko razmešamo z od 2 do 3 žlicami pomarančnega soka. Gosto tekočo zmes porazdelimo na kolač.