Zgodbe

2012, annus horribilis

Jelka Sežun
31. 12. 2012, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Saj si niti ne zasluži, da bi ga posebej pogrevali, zato predlagamo, da se skušamo čim bolj izogibati vojnam, slovenski politiki in drugim katastrofam.

Pred dvema desetletjema je britanska kraljica leto 1992, menda še posebej zoprno, ozmerjala z annus horribilis, grozno leto, ampak če sploh kakšno, si častni naslov groznega, če ne že kar obupnega leta vsekakor zasluži 2012. Za človeštvo na splošno in za Slovence še posebej.

Saj si niti ne zasluži, da bi ga posebej pogrevali, zato predlagamo, da se skušamo čim bolj izogibati vojnam, slovenski politiki in drugim katastrofam, raje se poskusimo spomniti stvari, ki so nas spravile v dobro voljo. Ali celo v smeh.

Dve ugotovitvi se pa ponujata že čisto na začetku: bilo je zmajevo leto (po kitajskem horoskopu) in ljudje so se veliko slačili. Kot smo rekli, bilo je leto golih zmajev.

Vzemite nagce skrajno resno

Ah, kronološko zaporedje je za reve, lotimo se najprej tiste trditve o globalnem slačenju, je povsem upravičena, boste videli. Vseljudsko odmetavanje oblačil nikakor ni bilo omejeno na tople kraje ali na tople letne čase, nikakor ne, tako smo že 8. januarja radostno obhajali »no pants subway ride«, se pravi,  brez hlač na podzemni so bili v tistih mestih, ki imajo podzemno železnico, predvsem seveda v Londonu in New Yorku. Začelo se je kot šala, a je v več kot desetletju preraslo v svetovno gibanje pogumnih s smislom za humor, ki gredo en januarski dan v službo povsem normalno oblečeni, samo hlače (ali v nekaterih primerih krilo) pustijo tisti dan doma. In vsekakor si rezervirajte datum, že dvanajsti dan brez hlač na newyorški podzemni bo 13. januarja 2013.

Obstajajo tudi variacije na temo, tako so šaljivci pozivali tudi k praznovanju dneva brez perila, ampak to je že stvar za zares pogumne in je bila udeležba precej skromna.

Pa še zdaleč ni konec, vsak prvi petek v maju je vsesvetovni no pants day, dan brez hlač, ki ga lahko prešerno slavite, tudi če v vašem mestu ni podzemne železnice. Pravila so preprosta, povsem normalno se oblečete, samo hlače izpustite, in ko greste v javnost, se obnašate, kot da ne veste, zakaj ljudje tako buljijo v vas. Zakaj že? No, takole pravijo organizatorji, »pokažite svetu, da vas ne gre jemati preresno«, pa seveda »ujemite še kakšno dodatno sapico in se shladite«.

Poleg uradnih slačilnih praznikov je bilo še veliko drugih razlogov za slačenje, na primer »dan golega kolesarjenja«, ki ga povezujejo z zahtevo po varnejših cestah za kolesarje, in gredo – v različnih mestih ob različnih dnevih – čisto nagi kolesarit po ulicah ter zahtevat boljše razmere za kolesarje. Domači kolesarji se niso nič slačili in so torej še kar zadovoljni ali pa zelo sramežljivi.

Golota je bila letos tudi priljubljena oblika protesta. Že leta se je poslužuje ukrajinska feministična organizacija Femen, njene članice zgoraj brez redno protestirajo proti najrazličnejšim, največkrat političnim zadevam, policija pa jih enako redno aretira in maltretira. Goli so proti rezom proračuna letos protestirali španski gasilci, goli, kajpada, so bili ogorčeni prebivalci San Francisca, ko so izvedeli, da bi mestna oblast rada omejila pravico do golote na javnih krajih.

Visoka pričakovanja

Na dvorih se je letos veliko dogajalo, in če vam je morebiti ušlo, da je 15. januarja danska kraljica Margrethe II. slavila štirideseto obletnico na prestolu – proslava je bila resda bolj skromna – nikakor niste mogli prezreti diamantnega jubileja kraljice Elizabete II., ki na britanskem prestolu sedi že šestdeset let, vse od 6. februarja 1952. Veliko štiridnevno vseljudsko rajanje so v upanju na lepše vreme napovedali za junij – 2. junija je bila šestdeseta obletnica Elizabetinega kronanja – ampak upanje je bilo prazno, ker je štiri dni skoraj ves čas deževalo. Oh, pa še kako je deževalo! Neusmiljeno je lilo med »velikim kosilom«, kot so poimenovali sosedske zabave na ulicah (vseeno  so jedli zunaj, pa čeprav pod dežniki), brez milosti se je zlivalo po paradi tisočih plovil na reki Temzi. A Britancev ni vreme še nikoli ustavilo pri žuranju, zakaj bi jih tokrat?

Kadar pa niso bili ravno solzno zazrti v svojo najljubšo kraljico, so budno opazovali trebušček žene kraljičinega vnuka. Decembra je bilo nestrpno pričakovanje poplačano – na dvoru so končno priznali, da Catherine in princ William pričakujeta otroka. Kdaj? No, tega še ne vemo natanko, znano je le, da je vojvodinja v prvem trimesečju in da ima tako grozne nosečniške slabosti, da je pristala celo v bolnišnici. Slaba novica je, da Kate trpi za redko obliko nosečniške slabosti, ki lahko traja vseh devet mesecev, prav do poroda. Dobra novica je pa to, da je skrb za njeno nosečniško garderobo prevzela Sarah Burton iz modne hiše Alexander McQueen, ki je vojvodinji skreirala že poročno obleko. Mimogrede, Sarah Burton je tudi noseča in pričakuje dvojčka.

Nacija ima zdaj kopico sladkih skrbi, na primer tole: kdo bo boter kraljevskega deteca? Med favoriti sta stric in teta, princ Harry in Pippa Middleton. Pravzaprav bi morali reči slovita avtorica Pippa Middleton.


Več preberite v tiskani Jani (št. 1, izid: 31.12.2012).