Nasveti

Zakaj nas spomladi vse boli?

Urška Vogrič
14. 4. 2024, 06.00
Deli članek:

Narava nas s pomladjo kar sama vabi ven, v gibanje, pa naj bo to naš najljubši šport ali delo na vrtu. Ko bi le šlo brez bolečin in poškodb! Da bi bili čim manjkrat med poškodovanci, je spomladi pomembno nekaj časa nameniti preventivi, če pa se že zgodi poškodba, je treba ravnati pametno. Od pravočasnega ukrepanja je odvisno, ali bomo od svojega najljubšega športa in dela na vrtu odtegnjeni le nekaj dni ali več tednov, morda celo mesecev. Upoštevajmo štiri ključne korake za varno otvoritev gibalne sezone.

revija Jana
Gibanje

1. Okrepimo šibke dele telesa

Eden najpogostejših nasvetov za preprečevanje poškodb je vadba za moč. Vendar pa nam to ne pove ravno veliko. Učinek vadbe za moč je lahko namreč tudi negativen, če se je lotimo napačno. Pomembno se je osredotočiti na predele, kjer smo šibki. Najpogosteje so to zadnjične mišice, stabilizatorji trupa, zadnje stegenske in mišice v zgornjem delu hrbta. Za večino ljudi bo tako nekaj počepov in sklec brez dodatne obremenitve veliko premajhno breme, da bi z njim dosegli učinke. Uporabite enonožne vaje ter postopoma brez strahu uporabite dodatne uteži (kadar delate počepe, v rokah držite uteži). Le zadosten dražljaj bo poskrbel za ustrezno spremembo v telesu.

2. Upoštevajmo načelo postopnosti

Zlasti to velja za začetnike, pa tudi povratnike h gibanju po daljšem premoru. V tem obdobju se bo naše telo postopoma prilagodilo na posebne obremenitve. Zato si ciljev ne postavite previsoko oziroma prehitro. Prehitro stopnjevanje gibanja lahko hitro privede do poškodbe ali zmanjša užitek. Če ste imeli »gibalni zimski spanec«, nikar ne skočite na kolo štirikrat na teden ali urejajte vrta dve uri dnevno. Začnite dvakrat tedensko po eno uro in počasi stopnjujte iz tedna v teden, če nimate težav.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 15., 9. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!