Nasveti

Junaška drža za vsak dan

jk
29. 3. 2024, 06.00
Deli članek:

Bojevnik ali bojevnica je jogijska asana, ki krepi našo stabilnost, občutek varnosti in ima še številne druge koristne učinke na telo in duha. Naj postane naša vsakodnevna spremljevalka.

revija Jana
Do več stabilnosti s preprosto vajo

Originalno ime asane, kot rečemo položaju v jogi, se glasi virabhadrasana. Čeprav je v večino jezikov običajno prevedena kot bojevnik ali bojevnica, je bolj natančen prevod junak ali junakinja. Pravi junak namreč ni ta, ki zmaga v spopadu v bitki, ampak ta, ki za zmago bitke niti ne potrebuje. Za položaj bojevnice oziroma junakinje je značilno, da krepi tiste lastnosti, ki nas delajo močne, neomajne, notranje trdne, samozavestne. Vajo izvajajmo vsak dan in okrepili bomo telo in zbistrili duha.

Pripravljeni?

Stojimo na začetku podlage za vadbo, gledamo naprej in smo sproščeni. Nato stopimo z levim stopalom za dolžino dolgega (dober meter) koraka nazaj. Stopalo, ki je zadaj, položimo na telovadno podlago pod pravim kotom glede na sprednje stopalo, katerega prsti gledajo naprej. Povedano drugače, stopalo zadaj naj bo vzporedno s kratkim robom podlage. Roke iztegnemo v odročnem položaju, da tvorijo linijo vzporedno s tlemi, potem pa spustimo boke tako, da pokrčimo desno koleno do konic prstov na desni nogi: koleno tvori pravi kot, torej je noga od gležnja do kolena navpično na podlago, stegno pa je vzporedno s tlemi. Glavo zasukamo desno ter gledamo vzdolž iztegnjene desne roke. Pozor: dlani in prsti rok so iztegnjeni! (končni položaj asane je viden na fotografiji) V položaju vztrajamo vsaj minuto, lahko tudi dlje, ter umirjeno in globoko dihamo.

Vajo končamo tako, da najprej spustimo roke, nato iztegnemo pokrčeno koleno, ostanemo v širokem razkoraku ter zavrtimo desno stopalo vzporedno z levim (in s tem tudi vzporedno na krajši rob telovadne podlage). V tem položaju smo v izhodišču za ponovitev vaje v nasprotni smeri: zdaj levo stopalo zasukamo tako, da so prsti obrnjeni v smeri krajšega roba telovadne podlage (in 90 stopinj na desno stopalo), iztegnemo roke paralelno na tla ter pokrčimo levo koleno v pravem kotu. Pogled usmerimo proti iztegnjeni levi roki in ponovno v položaju vztrajamo vsaj minuto ali dlje.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 13., 26. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!