Nasveti

Vsestranski sladki krompir

Lara Jelen
24. 3. 2024, 04.00
Deli članek:

Sladki krompir se uvršča v elitno skupino protivnetne hrane. Čim manjši je gomolj, tem slajši bo. Njegovo vsestranskost, odlično se namreč obnese tako v sladkih kot slanih jedeh, lahko spretno izkoristimo. Tekst: L. J. Foto: SAŠO ŠKETA, PROFIMEDIA

Profimedia
Ajdov burek s sladkim krompirjem

Ajdov burek s sladkim krompirjem

»Ajdov burek s sladkim krompirjem je nastal, ko sem nekega dne kuhal ajdovo kašo z gobami in se spraševal, zakaj jo čisto premalokrat uporabljam v receptih. Juhe, narastki, kaše … vse okej, kaj pa burek? In kaj bi poleg ajde lepo dopolnilo okus in teksturo? Rezultat je ta recept, ki me je resnično povsem navdušil. Slastno!« je na svoji spletni strani zapisal avtor recepta Sašo Šketa.

Sestavine

  • 150 g ajdove kaše   
  • lovorjev list
  • 800 g sladkega krompirja
  • 4 žlice olja
  • 8 strokov česna
  • 1 ½ žličke soli
  • 1 žlica dimljene paprike
  • 1 ½ žlice balzamičnega kisa
  • ¾ žličke mlete kumine
  • ¾ žličke črnega popra
  • 150 ml olja 
  • 100 ml vode
  • 450 g vlečenega testa (9 listov)

Priprava

1.  Pečico segrejemo na 200 °C in pripravimo okrogel pekač premera 27–28 cm, ki ga dobro namastimo.

2.  V osoljeno vrelo vodo (650 ml) stresemo ajdovo kašo in lovorjev list. Kašo kuhamo 10–15 minut. Po potrebi jo odcedimo.

3.  V večji ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo sesekljan česen.

4.  Sladki krompir olupimo, naribamo in stresemo v ponev. Solimo, premešamo in pražimo 10 minut.

5.  Dodamo ajdovo kašo, dimljeno papriko, balzamični kis, mleto kumino in črni poper. Dobro premešamo in odstavimo z ognja.

6.   V vrču skupaj zmešamo olje in vodo. List vlečenega testa premažemo z oljno mešanico in čez potresemo 2–3 žlice nadeva. Vlečeno testo zavijemo s krajše stranice v zvitek.

7.  Zvitek testa zavijemo v rolo in jo postavimo na sredino pekača. Postopek ponovimo s preostalimi listi vlečenega testa. Zvitke v krogu zlagamo v pekač, da dobimo obliko velike spirale.

8.  Burek dobro premažemo z oljno mešanico in postavimo v ogreto pečico. Pečemo 25 minut pri 200 °C, na sredini in brez ventilacije. Nato ga zalijemo s preostalo oljno mešanico in pečemo še 10 minut.

9. Burek pustimo na pultu 10 minut, da se ohladi, nato ga narežemo in postrežemo.

Še več slastnih receptov za pripravo jedi iz sladkega krompirja vas čaka v reviji Jana,  št. 12., 19. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!