Nasveti

Možgani v dobri kondiciji

jk
24. 3. 2024, 05.00
Deli članek:

Upočasnimo staranje možganov z dobrimi navadami, ki nam lahko podaljšajo življenje in izboljšajo njegovo kakovost.

revija Jana
Preprečimo upad kognitivnih sposobnosti

Strokovnjaki zatrjujejo, da lahko kognitivno staranje upočasnimo, če pošiljamo telesu tako imenovane zdrave impulze, ki preprečujejo vnetja in zmanjšajo škodljivi vpliv prostih radikalov, znanih po tem, da povzročajo okvare v našem genskem zapisu. Nekatere življenjske prakse so še posebej priporočljive za ohranjanje dobre mentalne kondicije.

Ostanimo v gibanju

Človekovo telo je narejeno za gibanje, zato je preživljanje večje količine časa v sedečem položaju povsem neskladno s telesnim ustrojem. Značilnost delovanja možganov ni le, da pošiljajo signale mišicam, ampak da jih od tam tudi sprejemajo. Ta izmenjava impulzov je močno okrepljena med ukvarjanjem s športom. Največ koristi ima od redne vadbe naš spominski center, kar dokazujejo raziskave, opravljene z Alzheimerjevimi bolniki: tisti, ki so telesno aktivni, imajo manjšo izgubo volumna v hipokampusu, odgovornem za kratkoročni in dolgoročni spomin ter orientacijo v prostoru, kot pretežno neaktivni bolniki. Telesna aktivnost tudi zmanjšuje raven stresnega hormona kortizola, kar izboljša spanec – možgani pa prav med spanjem ustvarjajo spomine in se čistijo toksinov.

Priporočljiva je 30-minutna vadba v vzdržljivostnih športnih panogah (plavanje, tek, kolesarjenje ...) petkrat na teden ali pa ena ura treninga za moč (vaje z utežmi ali lastno telesno težo, kot so počepi, sklece ipd.) trikrat na teden ter dvakrat 30 minut vzdržljivostnega treninga.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  12., 19. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!