Nasveti

Mikroplastika maši naše žile

T. N. S.
23. 3. 2024, 06.00
Deli članek:

Objavljena je prva študija, ki je odkrila prisotnost mikroplastike v arterijskih oblogah pri ljudeh ter jo povezala s povečanim tveganjem za srčni napad, možgansko kap in smrt.

Revija Zarja
Mikroplastika je vseprisotna v svetovnih oceanih.

Mikroplastika (delci plastike, manjši od 5 milimetrov) in njena še veliko manjša oblika – nanoplastika (delci, manjši od 1000 nanometrov) sta prisotni povsod okoli nas: v zemlji, zraku, vodi, hrani in tudi našem telesu. Kakšno škodo povzročata okolju, že kar dobro razumemo, manj pa smo raziskali, kako nevarni sta za naše zdravje. A raziskave se množijo in rezultati niso pomirjujoči. Zadnjo študijo, objavljeno pred kratkim v The New England Journal of Medicine, znanstveniki pozdravljajo kot prelomno, ob njej pa bi nam morali zazvoniti vsi alarmi. Mikroplastiko so namreč našli tudi v arterijskih oblogah, ki mašijo naše žile, ter jo povezali s srčnim infarktom in možgansko kapjo.

60 odstotkov bolnikov z mikroplastiko v žilah

Dr. Raffaele Marfella, profesor medicine na Università degli Studi della Campania Luigi Vanvitelli v Italiji in nosilec študije, je ob tem povedal: »Glavni ugotovitvi študije sta bili dve. Ena je bila, da je nanoplastika prisotna v arterijskih oblogah pri večini bolnikov, druga pa, da so tisti, ki so nanoplastiko imeli v žilah, pogosteje doživeli infarkt in kap ter pogosteje umirali kot tisti, ki nanoplastike v plaku niso imeli.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  12., 19. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!