Nasveti

Zelena v domači lekarni

Sonja Grizila
23. 3. 2024, 05.09
Deli članek:

Zelena je ena od tistih zelenjadnic, ki brez škode preživijo zimo, če jo imamo na vrtu v toplejših krajih, kjer skoraj ni bilo zmrzali, pa že odganja liste.

Shutterstock
Zelena ima še eno dobro lastnost: pomaga pri hujšanju.

 Ima izrazit okus, ki ni vsem všeč, zato jo morajo začetniki sprva jesti v manjših odmerkih, da se je navadijo. Ker gre za eno najkoristnejših »zdravil« iz zelene lekarne, ki si ga privoščimo kot okusno hrano, si je pametno poiskati čim več kuharskih receptov. Kakšne koristi lahko imamo od tega zgrbančenega gomolja  in listnate zelene, ki pa je ne dobimo v vsaki zelenjavni  trgovini?

               Zelena je odličen diuretik, zato jo seveda priporočajo vsem, ki imajo probleme z zastajanjem vode. Priporočljiva je za diabetike, saj znižuje raven sladkorja v krvi, čisti kri, jetra in ledvice. Iz telesa odplavlja sečno kislino, zato lajša putiko in revmatične bolečine, zelo je primerna za tiste, ki hujšajo, saj spravlja vodo iz tkiv in omili celulit. Raztaplja ledvične in žolčne kamne ter pesek v mehurju, krepi živce, zaradi svojih čistilnih lastnosti polepša kožo in učinkuje celo proti bronhitisu.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  12., 19. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!