Nasveti

V trgovinah zmanjkuje semenskega krompirja

Jana Krebel, Lara Jelen
20. 3. 2024, 06.00
Deli članek:

Slaba letina semenskega krompirja v Evropi povzroča paniko med kmeti, pa tudi med vrtičkarji. Semenskega krompirja je na trgovskih policah približno petino manj kot prejšnja leta, nekaterih priljubljenih sort sploh ni. Kmetijski svetovalci kupcem svetujejo, naj z nakupom semena ne odlašajo in pač posežejo po sortah, ki so na razpolago.

Jana Krebelj
Darinka Volk: »Izpadlo je tudi nekaj popularnejšiih sort, kot sta Jelly in Bellarosa, zato je nastala panika.«

»Lani je bila letina krompirja v Evropi slaba, manjka približno 20 odstotkov semenskega krompirja,« je Anka Poženel, specialistka za poljedelstvo pri KGZ Nova Gorica, izpostavila glavni razlog, zakaj so kmetijske trgovine letos slabše založene z njim. Slovenija je pri semenskem krompirju v 99 odstotkih odvisna od uvoza, kot majhna porabnica pa bo morda dobila še manj semena kot velike konkurentke. V Evropi se pozna tudi to, da uvozniki zaradi zapletenega certificiranja ne uvažajo več toliko semenskega krompirja iz Anglije in Škotske, kot so ga pred brexitom.

»Ni druge kot kupiti tisto, kar je,« Anka Poženel svetuje kmetom in vrtičkarjem, ki na prodajnih mestih morda ne bodo dobili sorte, ki so je sicer navajeni; poiščejo naj primerljive. Krompirjeve sorte se po okusnosti in uporabnosti med seboj zelo razlikujejo. Večinoma imajo prospekte z opisi že na prodajnih mestih, opise priporočenih sort za naše okolje pa najdemo tudi na spletni strani Kmetijskega inštituta Slovenije. »Kmetijski inštitut je skupaj s kmetijsko svetovalno službo preizkušal sorte, tako da je opis verodostojen in neodvisen.«

K občutku, da je kriza s ponudbo semenskega krompirja večja, kot morda v resnici je, je prispeval še zastoj pri uvozu v preteklih tednih. »Še prejšnji teden se ponekod skoraj ni dobilo nekaterih najbolj razširjenih sort. Te zdaj prihajajo in so po vsej verjetnosti že v trgovinah,« je še povedala Poženelova.

Izpadle tudi bolj popularne

Darinka Volk iz kmetijske trgovine Ajda v Pivki je potrdila, da nekaterih priljubljenih sort zaradi poplav in drugih vremenskih nevšečnosti v Nemčiji in na Nizozemskem ni mogoče dobiti. Zaradi moče so gomolji namreč preveč zrasli, zato manjka drobnega krompirja, ki je najbolj primeren za sajenje. Zaradi neprimernih vremenskih razmer je bilo tudi več bolnega krompirja, ki ni dovolj kakovosten za seme. »Izpadlo je tudi nekaj popularnejših sort, kot sta Jelly in Bellarosa,« je še pojasnila Volkova. Zaskrbljenost kmetov in vrtičkarjev razume: »Kupce skrbi, ker nam krompir zagotavlja prehransko varnost. Če ne drugega, krompir imamo Slovenci radi.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  12., 19. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!