Nasveti

Recept Ane Žontar Kristanc: proteinski skutin kruh

SARA LIPOVŠEK
29. 3. 2024, 16.40
Deli članek:

Proteinski skutin kruh ima v primerjavi z navadnim kruhom številne prednosti. Priprava je hitra in preprosta. Njegov okus je prav zares odličen. Najbolj do izraza pride, šele ko se povsem ohladi. Takrat se tudi najlažje in najlepše reže.

Osebni arhiv
Ana Kristanc Žontar

Hranimo ga lahko na sobni temperaturi. Odlično pa se obnese, tudi če ga zamrznemo in pozneje po potrebi odtalimo. Kot češnja na vrhu smetane pa je podatek, da je prav zares zelo zdrav. Oves namreč vsebuje številne koristne snovi, zato bomo s tem kruhom zaužili ne samo B-vitamine, železo, cink in magnezij, temveč tudi še kako pomembne balastne snovi, ki jih potrebujemo za uravnano prebavo ter daljši občutek sitosti. Je pa oves bogat tudi z betaglukani, ki pomagajo zniževati holesterol in s tem zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni. Kruh je torej še posebej koristen za tiste s povišanim holesterolom in primeren tudi za diabetike.

Sestavine:

3 jajca

500 gramov fine pasirane skute ali skyra

2 žlici sončničnega ali drugega rastlinskega olja

250 gramov ovsenih kosmičev

1–2 žlici ovsenih kosmičev za posip kruha

1 žlica lanenih semen

1 žlica za posip

1 čajna žlička soli

1 čajna žlička sode bikarbone

2 žlici slivove marmelade

Osebni arhiv
Proteinski skutin kruh

Priprava:

Ovsene kosmiče, lanena semena, sol in sodo bikarbono fino zmiksamo v mešalniku. Pretresemo v posodo. V istem mešalniku zdaj zmešamo jajca, olje in slivovo marmelado. Ročno vmešamo skuto.
Vse sestavine zmešamo v enotno zmes in jo preložimo v dobro namaščen pekač za kruh. Potresemo z ovsenimi kosmiči in lanenimi semeni ter položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 30 minut. Nato v kruh zapičimo zobotrebec, in če po tem času ne pride ven čist, dodamo še 5–10 minut peke. Ohladimo, nato pa zrežemo in postrežemo.

Recept je objavljen v posebni izdaji revije Jana POMLAD, 26. 2. 2024.

revija Jana
Izšla je posebna številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!