Nasveti

7 zapovedi za nakup semen

Miša Pušenjak
17. 2. 2024, 06.00
Deli članek:

Če gremo v trgovine po seme kar tako, brez načrta, bomo zanesljivo kupili preveč, katero pa pozabili. Meni je sicer najlažje, če vse prazne, posejane vrečice s semenom celo leto mečem v eno škatlo, v njej imejte tudi načrt sajenja in setve na vrtu. Smiselno bi bilo imeti knjižico z zapiski, datumi setev in sajenja, mogoče s kakšnimi opazkami, predvsem pa tudi s številom sadik, ki ste jih sadili. Za njimi namreč ne ostane veliko sledi. Tako boste hitro vedeli, seme katerih vrtnin morate še kupiti in koliko vrečic. Seme danes ni več to, kar je bilo včasih, zato hitro izgublja kaljivost.

Shutterstock
Če vam seme ne vzkali, v istem letu zagotovo ni smiselno ponovno kupiti semena iste vrste pri isti semenski hiši.

Seveda potem še vedno kupimo kakšno zraven, saj najdemo kaj novega in zanimivega, dobra soseda ali sorodnik nam pokloni kaj novega, skratka nikoli ni smiselno kupovati več semena »za vsak primer«.

Od koga kupiti seme

Zdaj vas bom pošteno razočarala. Ne morem vam dati nasveta, saj ni niti ene semenske hiše v Sloveniji, ki bi bila zanesljiva. Vedno bo kakšno seme ene semenske hiše kalilo dobro, drugo pa slabo. Žal tudi vsako leto ne bo ista semenska hiša kakovostna, druga pa ne. Kakšno leto je boljše seme solate pri eni, pa korenčka pri drugi. Semenska industrija je velik posel, kjer je žal pomemben samo denar, kakovost pa ne. Vsekakor pa, če vam seme ne vzkali, v istem letu zagotovo ni smiselno ponovno kupiti semena iste vrste pri isti semenski hiši. Kar pa ne pomeni, da če peteršilj ni kalil, ne bo kalila tudi solata. Vsaka rastlinska vrsta in tudi vsaka sorta je poglavje zase. Seme se prideluje povsod po svetu, ena sorta tukaj, druga tam. Torej ne izbiramo semenske hiše, temveč izbiramo najprej rastlinske vrste, znotraj njih pa tudi sorte.

Seveda je še bolje, če seme pridelate sami

A prav vsega je skoraj nemogoče pravilno in kakovostno narediti doma. Že prej sem napisala, da mora biti kakovostno seme tudi dobro pridelano. Zato ste prisiljeni večji del semena kupovati.

Naj kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu semena?

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 7., 13. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!