Nasveti

Recept na preizkušnji: Kolač iz celih pomaranč

S. M.
5. 2. 2024, 07.00
Deli članek:

Prav neverjetno je, kako malo sestavin potrebujemo za odličen zimski kolač, ki diši po pomarančah. Za pripravo uporabimo vse, kar nam ponujajo sladki sočni sadeži, tudi olupke, ki jih po navadi le nastrgamo ali celo zavržemo. A seveda le, če smo se uspeli dokopati do bio pomaranč.

Shutterstock
Kolač iz celih pomaranč

Od kod prihaja ta recept, ni znano. Poznajo ga v vseh sredozemskih deželah, od Grčije do Maroka, v veliko različicah. Zagotovo pa sodi med tiste, ki jih danes uvrščajo v tako imenovano revno kuhinjo. Prikliče nam čase, ko so za to, da bi nasitile družino, ženske znale izkoristiti tudi sestavine, ki jih danes zavržemo. V našem primeru so to pomarančni olupki. Polni so eteričnih olj, soka in arom, zato jih je škoda zavreči. Tudi mit o tem, da je beli del olupka pod oranžno lupinico grenak in bi lahko pokvaril pecivo, ne drži. Če je manj izrazitega okusa, mu pomaga sladkor v receptu in prelivu; harmonija pomarančnega kolača bo tako popolna. Obložen z nekaj rezinami sveže pomaranče je prava paša za oči.

Sestavine

  • 2 bio pomaranči
  • 3 jajca
  • 100 ml mleka
  • 100 ml olja
  • 200 g sladkorja
  • 300 g moke
  • žlička pecilnega praška
  • ščepec soli

Priprava  

1.  Pomaranče iz ekološke pridelave dobro umijemo, nato pa osušimo in narežemo na krhlje, skupaj z olupkom ter sredico. Odstranimo le pečke. Koščke damo v posodo in jih s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko maso. 

2.  V skledo damo jajca in sladkor ter z mešalnikom stepamo tako dolgo, da zmes postane penasta in svetla. Nato postopno prilivamo olje in mleko. Solimo in na koncu dodamo še pomarančni pire.    

3.  V zmes narahlo vmešamo presejano moko s pecilnim praškom. Mešamo le toliko, da na površini ni več grudic moke. Testo preložimo v oglat pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko.    

4.  Pečico segrejemo na 170 stopinj. Kolač pečemo 40 minut. Preden ga vzamemo iz pečice, naredimo preizkus z zobotrebcem in ugotovimo, ali je pečen tudi v sredini. Ohlajenega okrasimo s prelivom iz sladkorja v prahu, ki mu dodamo nekaj kapljic pomarančnega soka, ter s tankimi rezinami sveže pomaranče.   

NAMIG

V testo lahko ob koncu mešanja (preden ga damo v pečico) dodamo žlico makovih semen, ki naredijo čudovit kontrast v rumenem kolaču.

NASVET
Namesto sladkornega lahko uporabimo čokoladni preliv, ki se odlično ujema z okusom pomaranče.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 4.,  št. 5., 30. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!