Nasveti

Pomarančna marmelada – najpreprostejši recept

Metka McCully Žigon
2. 2. 2024, 03.00
Deli članek:

Ko tole pišem, se mi kar sline cedijo. Ali je kaj boljšega kot sveža, domača pomarančna marmelada na opečencu z maslom? Proti koncu januarja je vrhunec sezone obiranja pomaranč v sredozemskih deželah. V tem času so najslajše in najbolj sočne. Tokratni recept je res preprost, če mu sledimo, lahko z malo truda pripravimo izvrstno pomarančno marmelado. Po istem receptu lahko pripravimo marmelado tudi iz drugih citrusov (limone, mandarine, kumkvati). Recept: METKA McCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Pomarančna marmelada

Za pripravo marmelade imam najraje sorto pomaranč Navel.

Sestavine

·         6–7 bio pomaranč

·         500–600 g sladkorja

·         po želji še eno izmed začimb: vaniljev izvleček, cimetova paličica, nekaj janeževih zvezd ali žlica ruma

Priprava
1. Dve bio pomaranči operemo in obrišemo ter zrežemo skupaj z lupino na kockice. Preostale pomaranče olupimo, odstranimo čim več bele kožice. Tudi te zrežemo na kockice. Morebitne pečke odstranimo. Vseh očiščenih pomaranč skupaj naj bo približno 1 kg.

2. Damo jih v ustrezno kozico, dodamo sladkor, po želji še začimbe in kuhamo počasi eno uro, občasno pomešamo. Pazimo, da se ne zažge. Po približno eni uri je marmelada kuhana in jo spravimo vročo v ogrete, sterilne kozarčke.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 4.,  št. 5., 30. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!