Nasveti

Prikličite odpornost z antioksidanti

Lara Jelen
3. 2. 2024, 06.00
Deli članek:

Če se počutite kot prenosni telefon, katerega baterija se vsakič napolni malo manj, se moramo nujno pogovoriti tudi o prehrani. Pa o stresu in antioksidantih. Banane in jabolka jih ne vsebujejo kaj dosti, čeprav so sadje. S pravo prehrano naše telo deluje bolje, lažje se bojujemo s stresom, celo možganski kapi se lahko izognemo. Ob osiromašeni prehrani pa ... začnemo postopno rjaveti.

Shutterstock
Ključ do krepitve imunskega sistema

Gotovo ste že slišali za proste radikale, ki dnevno nastajajo v našem telesu. Verjetno veste tudi vse o tem, da se jih, kadar smo pod stresom, tvori še toliko več. Telo se pred njimi uspešno obvaruje z antioksidanti. Problem nastane, ko je prostih radikalov preveč, antioksidantov pa s prehrano ne uspemo zaužiti dovolj. Takrat se pojavi oksidativni stres, ki v telesu povzroči vnetja in pozneje degenerativne procese, v katerih se poškodujejo tudi naše celice. Zato je pomembno, da antioksidante uživamo redno in ob pravem času. Kako, se sprašujete? Nasvet, da uživajmo več sadja in zelenjave, je čisto preveč splošen in, če se vanj vsaj malce ne poglobimo, dokaj neuporaben.

Imate starostne pege?

»Znanost na staranje in bolezni gleda kot na oksidacijo telesa. Tiste rjave starostne pege na hrbtu vaših dlani? To je samo oksidirana maščoba pod kožo. Oksidativni stres naj bi bil razlog, zakaj vsi dobimo gube, zakaj nam nekoliko opeša spomin in zakaj se naši organski sistemi kvarijo, ko postajamo starejši. V bistvu, tako pravi teorija, postopno rjavimo,« je v knjigi Kako ozdravimo s hrano (založba ARA) zapisal zdravnik Michael Greger. A, pravi, ta oksidativni stres lahko upočasnimo, če jemo hrano, ki vsebuje veliko antioksidantov. »Ali je hrana bogata z antioksidanti, ugotovite tako, da jo prerežete, izpostavite zraku (kisiku) in potem gledate, kaj se zgodi. Če postane rjava, oksidira. Pomislite na dva od naših najbolj priljubljenih sadežev: jabolko in banano. Hitro postaneta rjava, kar pomeni, da v njiju ni veliko antioksidantov (večina antioksidantov v jabolku je v lupini). Prerežite mango in kaj se zgodi? Nič, ker je v njem veliko antioksidantov. Kako preprečite, da bi sadna solata postala rjava? Dodate limonin sok, ki vsebuje antioksidant – vitamin C. Antioksidanti preprečijo, da bi vaša hrana oksidirala, in enako lahko naredijo v vašem telesu,« pojasnjuje.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 5., 30. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!