Nasveti

Blagodejne zimske kopeli

jk
3. 2. 2024, 08.00
Deli članek:

Namakanje v kadi s čajnimi vrečkami ali ovsenimi kosmiči? Res je, sliši se nenavadno, saj oboje sodi prej v kuhinjo kot v kopalnico. Preizkusimo jih v novi vlogi, kot dodatek kopeli, in si doma pričarajmo malo oazo dobrega počutja.

Shutterstock
Mala oaza dobrega počutja

Kopalna kad je naš mali osebni tempelj zdravja, v katerega se umaknemo pred stresom, kadar smo prehlajeni, nas dajejo osamljenost ali mišični krči. Prijetna kopel morda ne odpravi vseh težav, jih pa naredi bolj znosne, okrepi nas z novo močjo in svežo energijo ter izboljša naše razpoloženje. V čem je pravzaprav skrivnost kopeli? Vprašanje so si zastavili psihologi z Univerze Yale ter prišli do odgovora, da nas lebdenje v topli vodi spominja na najzgodnejšo fazo našega bivanja, ima pa tudi čisto konkretne koristi za zdravje. Sploh če si kopel obogatimo s primernim dodatkom.

Kadar ste prezebli, kopeli dodajte cimet

Cimetova kopel je nadvse primerna prav v hladnih zimskih dneh, saj nam pogreje telo. Vanjo dajmo 4–5 cimetovih palčk. Da bodo oddale še več arome, jih lahko pred tem na hitro prevremo v kozici z vodo. Vse skupaj zlijemo v kopel. A pozor, cimet je lahko dražeč za tiste z občutljivejšo kožo.

Shutterstock
Prijetna kopel morda ne odpravi vseh težav, jih pa naredi bolj znosne, okrepi nas z novo močjo in svežo energijo ter izboljša naše razpoloženje.

Pomlajevalna kopel z zelenim čajem

Dodajmo svoji kopeli 5–10 čajnih vrečk zelenega čaja in obogatili jo bomo z obilo dragocenih mineralov. Kopanje v vodi z dodatkom zelenega čaja okrepi regenerativne procese, zaradi katerih bo naša koža videti mladostnejša. Čaj vsebuje naravne antioksidante, ki tudi razstrupijo telo. Za popoln zaključek kopeli si lahko pripravimo še razstrupljevalni piling za telo: v posodici zmešajmo 2 zvrhani žlici sladkorja, 1 žlico zelenega čaja (če ga imamo v vrečki, jo razparamo) in ravno toliko olivnega olja, da se bodo vse tri sestavine lepo povezale v gosto pasto. S tem domačim pilingom si dobro zmasiramo telo, nato pa ga speremo s toplo vodo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 5., 30. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!