Nasveti

Brezplačno SLOfit testiranje za odrasle

Lara Jelen
28. 1. 2024, 04.07
Deli članek:

Gotovo se še spomnite vsakoletnega šolskega testiranja pri športni vzgoji, ko smo po vseh štirih tekali vzvratno skozi ovire, se znojili v vesi, s sošolci tekmovali, kdo naredi več trebušnjakov, in se zvijali v predklon. Tudi če katere vaje nismo najraje opravljali, je imela svoj smisel – da se preveri našo telesno zmogljivost. Takšno testiranje bi nam, morda celo še bolj, koristilo tudi zdaj, ko smo odrasli. Zato so na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani razvili poseben brezplačni program SLOfit odrasli, ki se ga lahko udeležimo v različnih mestih po Sloveniji.

Shutterstock
Sem v dobri telesni formi?

 Slovenija je prva na svetu uvedla sistem vseživljenjskega spremljanja telesne zmogljivosti, ki je hkrati izjemna odskočna deska za raziskovanje. Zadeva poteka precej preprosto. Na spletni strani slofit.org (ali v aplikaciji Moj SLOfit) poiščemo najbližji kraj, kjer lahko opravimo testiranje svojih telesnih zmogljivosti, in se dogovorimo za termin. Skozi testiranje nas vodijo strokovno usposobljeni izvajalci, glede na rezultate pa prejmemo tudi nasvete, kateri vadbeni programi bi bili za nas priporočljivi in primerni. Izvemo tudi, kako spremeniti življenjski slog, če rezultati pokažejo, da je to potrebno. Na podlagi poročil, ki jih dobimo kot povratno informacijo po meritvah, izvemo, katere sestavine telesne zmogljivosti bi morali izboljšati za zmanjšanje zdravstvenega tveganja. Poročilo SLOfit lahko služi kot dokaz vaše telesne zmogljivosti, ki ga lahko pokažete svojemu delodajalcu ali zdravniku.

Vsaka vaja ima svoj namen

Telesna zmogljivost se pri odraslih meri v treh starostnih skupinah: mlajši odrasli (19–34 let), odrasli (35–64 let) in starejši (nad 65 let). Raziskovalci so na podlagi znanstvene literature izbrali tiste teste, ki so zanesljivi in veljavni ter ustrezajo posamezni starostni skupini za določen del telesne zmogljivosti. Merske enote, ki jih med testiranjem opravljajo odrasli, so malenkost drugačne od tistih, ki se jih spomnimo iz šolskih dni, vendar z njimi izvajalci pridobijo podobne ugotovitve. Z vstajanjem s stola v 30 sekundah denimo merijo zmogljivost in vzdržljivost mišic nog, predvsem sprednjih stegenskih mišic. Poleg moči nog s to nalogo ocenijo funkcionalnost telesa in dejavnosti mišic. S starostjo upadajo moč, vzdržljivost in aktivacija mišic, zato je uspešnost izvedbe naloge odvisna od starosti in telesne mase. Dotikanje plošče z roko pa daje podatke o hitrosti izmeničnih gibov rok. Kaže tudi na sposobnost hitrega prenašanja impulzov živčnega sistema in njegovega utrujanja. Nižje vrednosti te merske naloge lahko nakazujejo na slabšo prevodnost živčnega sistema, prenizek tonus mišic rok in ramenskega obroča ali stabilizatorjev trupa, ki dajejo rokam oporo. Prav vsaka vaja na testiranju ima svoj namen in lahko razkrije potencialen problem.

 Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 4., 23. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!