Nasveti

Mudra joga: Gibi rok, ki ublažijo stres

jk
26. 1. 2024, 09.00
Deli članek:

Prakticiramo jo lahko kadarkoli in kjerkoli. Že majhni gibi so dovolj, da ublažijo stres, okrepijo zbranost in nas navdajo z mirom.

Shutterstock
Mudra joga

V sanskrtu beseda mudra pomeni gesto, gib, tudi pečat,  označuje pa tudi »tisto, kar nam prinaša veselje«. Mudre so znakovna govorica rok, značilna za indijske plese. Izvirajo iz davnih časov, ko so tempeljske plesalke s plesom komunicirale z bogovi, pri čemer so jim svoje zgodbe sporočale z gibi rok. Ti gibi pa niso namenjene zgolj bogovom, temveč imajo posebno moč tudi za človeka: krepijo zdravje, podarjajo moč in utrjujejo občutek notranje trdnosti.

Shutterstock
Mudra hridaja

Akupresura s prsti

Mudre so del joge in indijske starodavne medicine ajurvede. Ni naključje, da jih izvajamo z rokami, saj so te posebej občutljive. Na konici prsta je 4000 živčnih končičev, ki so povezani z notranjimi organi in osrednjim živčevjem. Prstne mudre učinkujejo podobno kot akupresura – s povezovanjem posamičnih točk in z rahlim pritiskom se učinek le še okrepi. Pritisk na določene točke sprošča blokirano življenjsko energijo in jo ohranja v ravnovesju, aktivira pa tudi delovanje notranjih organov ter posameznih delov telesa. Dodatna prednost je še ta, da postanejo roke in prsti sčasoma izjemno gibčni. Podobno velja za zapestje, komolec in rame.

Vaje so primerne prav za vsakogar

Večinoma jih opravljamo sede, v položaju za meditacijo, z zaprtimi očmi, gre pa predvsem za položaj prstov. Vaje lahko opravljamo povsod in ob vsakem času: v miru domačega okolja ali v prenatrpani čakalnici, pred spanjem ali na delovnem mestu ...

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 4., 23. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!