Nasveti

Jakon - zemeljsko jabolko

Metka McCully Žigon
28. 1. 2024, 06.00
Deli članek:

Jakon je rastlina iz Južne Amerike, ki je po cvetovih in listih zelo podobna sončnici, pod zemljo pa naredi debele, užitne gomolje.

Shutterstock
Jakon ali yacon

Sama sem se s to zanimivo rastlino prvič srečala pred leti, ko je sadike prodajala bližnja vrtnarija. Vedela sem, da zraste v veliko rastlino in da ima užitne gomolje, več kot to pa ne. Kupila sem dve sadiki, a je ena kmalu propadla, druga pa je prav lepo uspevala in zrasla več kot 1,5 m v višino. Pozno poleti so se pojavili tudi manjši, približno 5–7 cm veliki bledo rumeni cvetovi, podobni sončničnim, vendar ne tako lepi. Z okrasnega vidika torej ta rastlina ni nič posebnega. Proti koncu sezone, na začetku jeseni, sem se opogumila in izkopala gomolje. Pridelek je bil kar obetaven. Zraslo je pet velikih, skoraj polkilogramskih gomoljev in kar nekaj manjših. Gomolje lahko uživamo surove, le oprati in olupiti jih moramo. Okus me je prijetno presenetil. So sveži, hrustljavi, sočni, malce spominjajo na okus jabolka, zelene, hruške in lubenice. Kar je prav presenetljivo, saj so po videzu še najbolj podobni krompirjevim gomoljem.

Shutterstock
Jakon velja za zelo zdravo živilo

ZDRAVILO

Jakon velja za zelo zdravo živilo. Vsebuje fruktooligosaharide, ki mu dajo sladkast okus, hkrati pa ne vplivajo na povišanje sladkorja v krvi. Zato jih lahko uživajo tudi diabetiki in se z njim sladkajo še vsi, ki želijo shujšati. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, predvsem kalija, kalcija, fosforja ter železa. Od vitaminov pa vsebuje predvsem B-kompleks. Bogat je tudi z antioksidanti.

Raziskave kažejo, da znižuje holesterol in krvni tlak. Učinkuje blago diuretično in odvajalno. Ker čisti telo toksinov, ga uporabljamo pri raznih prečiščevalnih dietah. Pospešuje krvni obtok in prebavo.

Uživanje jakona koristi naši črevesni flori. Priporočajo ga kot probiotik. Po nekaterih raziskavah naj bi njegovo uživanje zaviralo rast rakavih celic. Preprečeval naj bi tudi nabiranje maščobe v jetrih.

Njegovo uživanje pripomore tudi k boljši absorpciji kalcija in magnezija.

V zdravilne namene ga uživamo v okviru vsakodnevne prehrane. Kdor bi rad shujšal ali ima sladkorno bolezen, naj poskusi uporabiti za sladkanje jakonov sirup ali jakon, posušen in zmlet v prah. Oboje z lahkoto dobimo tudi v Sloveniji, v trgovinah z zdravo prehrano ali na spletu.

Če pa boste jakon vzgojili sami doma, je tu še recept za domačo izdelavo sirupa.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 4., 23. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!