Nasveti

Cepivo, ki z nekaterimi vrstami malignih obolenj opravi enkrat za vselej

T. N. S.
27. 1. 2024, 05.00
Deli članek:

Znanstveniki so razvili cepivo, ki bi lahko pomagalo preprečiti ponovitev nekaterih vrst raka trebušne slinavke ter debelega črevesa in danke.

Shutterstock
Nikoli več raka?

Napredek na področju zdravljenja rakavih obolenje je v zadnjih letih izjemen. Mnoga obetajoča odkritja so že v fazi kliničnih preizkušanj, in če bo vse po sreči, bodo v nekaj letih na voljo vsakomur. Eno izmed njih je cepivo, s katerim bi preprečili ponovitev nekaterih vrst raka trebušne slinavke ter debelega črevesa in danke, pri katerih bolniki pogosto ponovno zbolijo.

Cepivo so že testirali v prvi fazi preskušanja, ki so ga vodili raziskovalci na Univerzi v Teksasu MD Anderson Cancer Center, rezultate pa objavili v reviji Nature Medicine.

Močan imunski odziv

Ljudje, ki so bili operirani zaradi raka trebušne slinavke ter debelega črevesa in danke, imajo visoko tveganje za ponovitev, s tem zavedanjem pa močno okrnjeno kakovost življenja, celo če se rak ne vrne. V preskušanju je sodelovalo 25 bolnikov, ki so bili operirani, zdravljeni s kemoterapijo, radioterapijo ali pa so jih zdravili s kombinacijo teh metod. Vsi bolniki so imeli tumorsko mutacijo mKRAS, ki je ena najpogostejših genskih mutacij, povezanih z rakom. Cepivo, za zdaj poimenovano ELI-002, je zasnovano posebej za tarčno delovanje na to mutacijo. Močan imunski odziv je sprožilo pri 84 odstotkih bolnikov v raziskavi ter pri vseh, ki so prejeli dva največja odmerka cepiva. Aktiviralo je celice T, ki so bistvena sestavina našega imunskega sistema, saj močno vplivajo na delovanje celic in gradijo obrambo pred pojavom ali ponovitvijo bolezni, kot je rak. Po cepljenju so se tumorski markerji pri bolnikih zmanjšali, tveganje, da bi se rak ponovil, pa je bilo manjše za kar 86 odstotkov. Stranskih učinkov ni bilo veliko, najpogosteje so bili bolniki utrujeni in so čutili bolečine v mišicah ali na mestu vboda.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 4., 23. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!